Naslovna Društvo Učenici osnovnih i srednjih škola naše opštine uspešni na „Danima ćirilice 2021“

Učenici osnovnih i srednjih škola naše opštine uspešni na „Danima ćirilice 2021“

771
0

U Bavaništu su u subotu uručene nagrade pobednicima ovogodišnjih „Dana ćirilice“, manifestacije koje je istoimeno udruženje pokrenulo pre 20 godina. Sa ovogodišnjeg konkursa „Dani ćirilice“ u Negotin je stiglo sedam nagrada za učenike osnovnih i srednjih škola.

Dodela nagrada na Dečjem saboru „Dani ćirilice“ u Bavaništu; Foto: Privatna arhiva

Dečji sabor „Dani ćirilice“ koji čuva srpsku kulturnu baštinu, jezik, pismo, pesme, igre, stare zanate i običaje pravoslavlja pokrenut je pre 20 godina u Bavaništu, a poslednjih 15 su u Kalendaru republičkih smotri resornog Ministarstva prosvete.

Deca su se u proteklim godinama nadmetala u nekoliko disciplina, a teme kojima su se bavili predstavljaju izvor narodnog blaga koji ovaj sabor čuva. Ove godine je na konkurs stigao 2.351 rad, od kojih 449 literarnih, 375 ilustracija, 1.314 kaligrafska i inicijala, 107 radova veza i 106 lutaka. Žiri je nagradio 91 i pohvalio 73 učenika, a među nagrađenima je i sedmoro iz opštine Negotin.

Mladi negotinski čuvari tradicije okitili su se i ove godinama nagradama sa ovog dečijeg sabora.

Foto: Privatna arhiva

U konkurenciji ilustracija starijeg osnovnoškolskog uzrasta drugo mesto zauzela je Lana Mikić učenica osmog razreda Osnovne škole „Pavle Ilić Veljko“ iz Prahova. Lana je drugo mesto osvojila i u kategoriji kaligrafije, a njen mentor je Dragana Gavriljuk Katić, profesor likovne kulture.

Edvard Gudijević, učenik sedmog razreda iz Osnovne škole „Stevan Mokranjac“ iz Kobišnice u kategoriji veza osvojio je drugu nagradu, a mentor je Emila Petrović, etnolog-antrolog, viši kustos Muzeja Krajine.

Foto: Privatna arhiva

Iz iste škole nagrađena je trećom nagradom  i Dajana Čumpujerović, učenica prvog razreda, za izradu lutke i narodne nošnje, njen mentor je Daniela Pejčić, profesor razredne nastave, magistar didaktičko-metodičkih nauka.

Treće mesto sa njoim deli Tamara Ilić, učenica trećeg razreda iz Osnovne škole „Vera Radosavljević“, mentor Gordana Miladinović, profesor razredne nastave.

Foto: Privatna arhiva

I negotinski srednjoškolci su ove godine učestvovali na saboru dečijeg sabora „ Dani ćirilice“ i osvojili nagrade. Isidori Blagojević, učenici prvog razreda Tehničke škole u kategoriji ilustracija pripala je druga nagrada, dok je drugu nagradu u kategoriji inicijala osvojila Milica Lilić, učenica prvog razreda Negotinske gimnazije. Obe učenice su svoje radove pripremale pod mentorstvom Dragane Gavriljuk Katić.

Žiri 20. „Dana ćirilice“, pored učenika, nagradio je i prosvetne radnike, pa su Daniela Pejčić i Dragana Gavriljuk Katić ponele zahvalnicu „Zlatna slova“ za dugogodišnju saradnju sa ovim dečjim saborom.

Foto: Privatna arhiva