Naslovna Društvo Učenici Osnovne škole „Vuk Karadžić“ „putovali“ danas svemirom

Učenici Osnovne škole „Vuk Karadžić“ „putovali“ danas svemirom

423
0

U susret 195. rođendanu škole, učenici Osnovne škole „Vuk Karadić“, zahvaljujući mobilnom Planetarijumu Centra za promociju nauke u Beogradu, istraživali su danas svemir upoznajući nebeska tela i pojave u galaktičkim visinama.

Putovanje svemirom i upoznavanje sazvežđa, planeta i ostalih nebeskih tela jednako je danas bilo zanimljivo učenicima, ali i prosvetnim radnicima Osnovne škole „Vuk Karadžić“ koji su na ovo „putovanje“ krenuli zahvaljujući Centru za promociju nauke iz Beograda.

Kroz istraživanje svemira u putujućem Planetarijumu vodio ih je Petar Vukomanović, astronom amater i svojom pričom otkrio mnoge tajne koje kriju nebeske visine.

„Naš cilj je da priču o svemiru povežemo sa današnjom naukom i sa svim saznanjima koja su danas poznata na temu svemira. U prvom delu decu upoznajemo sa tehničkim karakteristikama i kako je čovek putovao do sada svemirom i šta je tamo video. Koristimo priliku da decu upoznamo sa činjenicom da se svi bave svemirom, da ima i američkih, ruskih, kineskih i evropskih modela raketa koje se šalju u svemir.“

Svemir je oduvek predstavljao tajnu za naučnike, a kod dece budio maštu. Takav su i pitanja, kaže naš sagovornik  Petar Vukomanović, sa kojim se susreće poslednje tri godine u svakom gradu kome je istraživao svemir sa najmlađima.

„Najčešća pitanja su: da li postoje svemirci i marsovci, ima li života na drugim planetama, šta je to crna, a šta bela rupa. Deca su veoma maštovita, a mi se trudimo da i odgovori budu maštoviti i interesantini, ali u skladu sa svim znanjima koje danas posedujemo na ovu temu. Na neka pitanja i do dana današnjeg nema odgovora, ali im mi prepuštamo da budu dobri đaci, istražuju i traže odgovore, a onda nam jave do kakvih su to zaključaka i istina došli!“

Mobilni Planetarijum Centra za promociju nauke iz Beograda putuje Srbijom već pet godina i obišao je, kaže naš sagovornik, gradove već tri puta. U Negotinu je danas gostovao po prvi put i doneo mnogo radosti ali i znanja učenicima Osnovne škole „Vuk Karadžić“.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.