Naslovna Društvo Učenici Osnovne škole „Vuk Karadžić“ „putovali“ danas svemirom

Učenici Osnovne škole „Vuk Karadžić“ „putovali“ danas svemirom

494
0

U susret 195. rođendanu škole, učenici Osnovne škole „Vuk Karadić“, zahvaljujući mobilnom Planetarijumu Centra za promociju nauke u Beogradu, istraživali su danas svemir upoznajući nebeska tela i pojave u galaktičkim visinama.

Putovanje svemirom i upoznavanje sazvežđa, planeta i ostalih nebeskih tela jednako je danas bilo zanimljivo učenicima, ali i prosvetnim radnicima Osnovne škole „Vuk Karadžić“ koji su na ovo „putovanje“ krenuli zahvaljujući Centru za promociju nauke iz Beograda.

Kroz istraživanje svemira u putujućem Planetarijumu vodio ih je Petar Vukomanović, astronom amater i svojom pričom otkrio mnoge tajne koje kriju nebeske visine.

„Naš cilj je da priču o svemiru povežemo sa današnjom naukom i sa svim saznanjima koja su danas poznata na temu svemira. U prvom delu decu upoznajemo sa tehničkim karakteristikama i kako je čovek putovao do sada svemirom i šta je tamo video. Koristimo priliku da decu upoznamo sa činjenicom da se svi bave svemirom, da ima i američkih, ruskih, kineskih i evropskih modela raketa koje se šalju u svemir.“

Svemir je oduvek predstavljao tajnu za naučnike, a kod dece budio maštu. Takav su i pitanja, kaže naš sagovornik  Petar Vukomanović, sa kojim se susreće poslednje tri godine u svakom gradu kome je istraživao svemir sa najmlađima.

„Najčešća pitanja su: da li postoje svemirci i marsovci, ima li života na drugim planetama, šta je to crna, a šta bela rupa. Deca su veoma maštovita, a mi se trudimo da i odgovori budu maštoviti i interesantini, ali u skladu sa svim znanjima koje danas posedujemo na ovu temu. Na neka pitanja i do dana današnjeg nema odgovora, ali im mi prepuštamo da budu dobri đaci, istražuju i traže odgovore, a onda nam jave do kakvih su to zaključaka i istina došli!“

Mobilni Planetarijum Centra za promociju nauke iz Beograda putuje Srbijom već pet godina i obišao je, kaže naš sagovornik, gradove već tri puta. U Negotinu je danas gostovao po prvi put i doneo mnogo radosti ali i znanja učenicima Osnovne škole „Vuk Karadžić“.