Naslovna Društvo Učenici negotinske Poljoprivredne škole u projektu Hemijskog fakulteta u Beogradu

Učenici negotinske Poljoprivredne škole u projektu Hemijskog fakulteta u Beogradu

598
0

Učenici trećeg razreeda Poljoprivredne škole sa domom učenika “Rajko Bosnić”, budući tehničari za industrijsku farmaceutsku tehnologiju danas borave u Beogradu gde učestvuju u programu BASF Chemgeneration na Hemijskom fakultetu.

Učenici trećeg razreda PŠ “Rajko Bosnić” sa mentorom Mirkom Pejčićem na interaktivnim časovima na Hemijskom fakultetu u Beogradu; privatna arhiva prof. M. Pejčića

“BASF Chemgeneration” je interaktivni naučni program čiji je cilj promocija i popularizacija nauke, a koji pomaže učenicima srednjih škola da hemiju dožive na nov način i da razumeju kako prirodne nauke doprinose stvaranju održive budućnosti.

“Reč je o projektu Otvorene laboratorije Hemijskog fakulteta u Beogradu, tako da zajedno sa profesorima i studentima fakulteta, i naravno našim učenicima, realizujem ugledni čas koji uključuje praktičan rad u savremenim laboratorijama fakulteta. Istovremeno će našim učenicima predstavnici fakulteta da prikažu najzanimljivije demonstracione oglede”, kaže profesor hemije, Mirko Pejčić.

Program se, ističe profesor Pejčić, realizuje putem interaktivnih radionica u kojima učenici rade eksperimente i rešavaju probleme razumevajući na taj način ključnu ulogu koju hemija ima u očuvanju planete. Program edukuje srednjoškolce o cirkularnoj ekonomiji na primerima iz hemije.

“Chemgeneration pokazuje da hemija nudi raznovrsna rešenja svakodnevnih problema i problema koji se tiču cele naše planete. Putem odabranih eksperimenata saznajemo kako korišćenjem novih materijala i stalnih inovacija u tehnološkim procesima čovečanstvo može da dostigne nulti nivo otpada. Dokazujemo da je planeta bez otpada moguća. Eksperimenti BASF Chemgeneration naučni program sastoji se od 90-ominutnih interaktivnih radionica o održivom razvoju”, navode u programu BASF Chemgeneration.

Tokom radionica, učenici, uz asistenciju moderatora učestvuju u interaktivnim prezentacijama o održivom razvoju i samo stalno ekperimente, dobijajući tako priliku da postanu “naučnici na jedan dan”.