Naslovna Društvo U Zdravstvenom centru u Negotinu u toku realizacija projekta „Dobro zdravlje i...

U Zdravstvenom centru u Negotinu u toku realizacija projekta „Dobro zdravlje i pravilan govor podižu samopouzdanje naše dece“

1278
0

Projektni tim Zdravstvenog centra u Negotinu brojnim aktivnostima realizuje projekat „Dobro zdravlje i pravilan govor podižu samopouzdanje naše dece“, koji je u okviru programa unapređenja kvaliteta zdravstvenih usluga u primarnoj zdravstvenoj zaštiti podržalo i resorno Ministarstvo zdravlja.

Predavanje u OŠ „Vuk Karadžić“; Foto: Nensi Mitrović-Stevanović

Projektom „Dobro zdravlje i pravilan govor podižu samopouzdanje naše dece“ obuhvaćena su deca predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta, kao i njihovi roditelji.

Osim nabavke opreme, projekat, između ostalog predviđa i niz predavanja koja su u toku, a namenjena su i deci i njihovim roditeljima.

Nensi Mitrović-Stevanović dr Gordana Radmanović i dr Olivera Dimić-Popović na predavanju u PU „Pčelica“

Nedavno su u Osnovnoj školi „Vuk Karadžić“ i u Predškolskoj ustanovi „Pčelica“, specijalista pedijatrije dr Olivera Dimić-Popović, diplomirani defektolog-surdolog-master logoped Nensi Mitrović-Stevanović i specijalista neurolog dr Gordana Radmanović, održale zanimljiva interaktivna predavanja  o zdravoj ishrani kod dece školskog uzrasta, urednom razvoju govora i artikulacionim problemima, kao i o poremećajima lokomotornog sistema kod dece.

Cilj ovih predavanja, ali i samog projekta u celini, je da u prvom redu kod dece formira svest o zdravim stilovima života.

Foto: Nensi Mitrović-Stevanović

Predavanja i aktivnosti usmereni su na smenjenje broja dece sa artikulacionim poremećajima, unapređenju znanja o neophodnosti rane dijagnostike i govorne rehabilitacije, smanjenju gojaznosti, rizika od dijabetesa tipa 2, kao i dijagnostikovanju deformiteta stopala i kičmenog stuba i preduzimanju mera i postupaka za korekciju kod dece predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta.

Projekat, inače, predviđa i sistematske preglede dece u Negotinu i u svih 38 sela.