Naslovna Društvo U Zdravstvenom centru od danas vakcinacija protiv sezonskog gripa

U Zdravstvenom centru od danas vakcinacija protiv sezonskog gripa

221
0

Vakcinacija protiv sezonskog gripa počinje danas, a za potrebe pacijenata u opštini Negotin nabavljeno je 1.500 doza.

Kako navode u Ministarstvu zdravlja vakcinacija protiv sezonskog gripa počinje danas, ranije nego prethodnih godina, kako bi se sprečio sudar korone i gripa.

Za potrebe građana nabavljeno je oko pola miliona vakcina koje su prethodnih dana distribuirane zavodima i dalje zdravstvenim ustanovama.

„Trenutna epidemiološka situacija u našoj zemlji je stabilna, i odlazak u zdravstvene ustanove u ovom trenutku ne predstavlja veliki epidemiološki rizik po građane koji bi da se vakcinišu. Upravo iz tog razloga, a u cilju dobijanja najefikasnijeg i najdelotvornijeg imuniteta stečenog vakcinom, preporučuje se imunizacija u navedenom terminu, od 1. oktobra“, navedeno je u saopštenju Ministarstva zdravlja.

Zdravstveni centar u Negotinu iz Zavoda za javno zdravlje “Timok” u Zaječaru dobio je 1.500 doza, isto kao i prošle godine.

U ovoj zdravstvenoj ustanovi navode da će ukoliko interesovanje bude veće moći da se trebuju i naknadne količine vakcine protiv sezonskog gripa.

Vakcine se, vele, preporučuju hroničnim pacijentima, osobama sa udruženim bolestima, trudnicama, starijim građanima, ali i zaposlenima u zdravstvenim i ustanovama za stare.

Uz poslednji lekarski izveštaj pacijenti mogu da se vakcinišu u  Službi epidemiologije Zdravstvenog centra u Negotinu, radnim danima od  7 do 15 časova.

Inače, u negotinskoj zdravstvenoj ustanovi beleže danas veliko interesovanje građana za vakcinaciju protiv sezonskog gripa, tako da je prvog dana vakcinisano oko 200 Negotinaca.