Naslovna Društvo U Zdravstvenom centru Negotin sa radom počinje mamograf

U Zdravstvenom centru Negotin sa radom počinje mamograf

2225
0

Nakon osam godina, mamografski aparat u Zdravstvenom centru Negotin, donacija japanske vlade, počinje sa radom čime će biti ubrzana dijagnostika promena na dojkama kod žena, kao i njihovo i lečenje.

Japanska vlada je 2012. godine donirala mamografske aparate u nekoliko zdravstvenih ustanova u Srbiji, među kojima je bio i Negotin. U proteklih osam godina bilo je pokušaja da se aparat stavi u funkciju ali za to nije bilo dovoljno sredstava. Na inicijativu dr Željka Stojkovića, specijalista radiologije i podršku vršioca direktora Zdravstvenog centra Negotin Vidosave Barbulović Paunović, Ministarstvo zdravlja krajem prošle godine odobrilo  je 1,4 miliona dinara za popravku mamografa.

„Kada su počeli preventivni pregledi pokrenuti od strane Ministarstva zdravlja, nekoliko puta su u te preglede uvršteni i mamografski pregledi dojke, mi nismo mogli da odgovorimo na te preglede ali su naši lekari radili ultrazvučne preglede dojke. Tada smo odlučili da se obratimo nadležnom ministarstvu da nam odobri sredstva  za popravku aparata. Nakon procene ovlašćenog servisera dobili smo 1,4 miliona dinara, aparat je popravljen i dobili smo dozvolu za rad“, kaže dr Vidosava Paunović Barbulović, vršilac dužnosti direktora Zdravstvenog centra Negotin.

Lekari i tehničari odeljenja radiologije ZC Negotin sa kolegama iz Kladova

Rad mamografa nije samo značajan za Zdravstveni centar u Negotinu već, pre svega, za sve pacijentkinje naše opštine, jer pored ultrazvuka sada je dobijen još jedan aparat koji će pomoći i skratiti vreme od samog pregleda do dijagnoze koja će potvrditi da li se radi o karcinomu dojke ili ne, ističe dr Željko Stojković, specijalista radiologije.

„Mi nedeljno pregledamo od 25 do 30 žena, odnosno 150 do 200 žena mesečno, godišnje preko 2000 žena, a od toga 10 do 20 žena je imalo neku patološku promenu u dojkama. Kod  svake pedesete žene je i potvrđen karcinom dojke. Ovi podaci su dovoljno alarmantni da se ozbiljno pozabavimo dijagnostikom kod žena. Možemo reći da se sada ne radi o epidemiji, već pandemiji karcinoma dojke. Pregled na mamografu je previđen za žene preko 40 godina, međutim  mi smo otkrili kancer na dojci devojčici od 14 godina. Prioritet nemaju žene ispod 40 godina kada je mamografski pregled u pitanju, ali je zato ultrazvučna dijagnostika veoma značajana. Mi želimo da stavljanjem u funkciju mamografa i nabavkom  još jednog novog ultrazvučnog aparata, tu granicu u godinama žena  što više podignemo“, ističe dr Željko Stojković.

Dr Željko Stojković, specijalista radiologije

U toku je edukacija zdravstvenih radnika koji će biti, uz podršku kolega iz kladovske zdravstvene ustanove, osposobljeni za rad na mamografu. Obuka će će biti nastavljena u referentnoj ustanovi u Nišu, a zatim će  obučeni tehničari dobiti  Certifikat.

„Za početak će mamografski pregled proći žene kojima je ultrazvukom već ustanovljena neka promena na dojci, a tokom februara i redovno zakazivanje mamografskog pregleda. Nama je od početka cilj da žene kod kojih se otkrije promena na dojci što pre stignu do kladovske onkologije i da se taj put čekanja skrati za dve nedelje, pa će nakon biopsije i svih potrebnih analiza, žene već za mesec dana početi sa neophodnim terapijama. Zahvalnost zaista dugujemo Ministarstvu zdravlja koje je prepoznalo potrebu za opravkom mamografskog aparata“, dodaje dr Stojković specijalista radiologije.

Radom mamografa Zdravstveni centar  Negotin će biti dostupan i ostalim zdravstvenim ustanovama u ovom delu Srbije. Za sada će prioritet imati žene iz opštine Negotin, a povećanjem obima posla, koji se očekuje, usloviće i upošljavanje novih zdravstevnih radnika.

Za sada mamografski pregled pokrivaju tri lekara i četiri tehničara, a pregledi će biti organizovani za početak dva do tri puta nedeljno od sredine februara.