Naslovna Kultura U Zaječaru počelo snimanje dokumentarnog filma „Glumčina“ o Zoranu Radmiloviću

U Zaječaru počelo snimanje dokumentarnog filma „Glumčina“ o Zoranu Radmiloviću

335
0

Dokumentarni film „Glumčina“, u režiji Vladimira Ristića, produciraće Siti produkcija iz Niša, dok koprodukciju potpisuje Narodno pozorište Timočke Krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović“ iz Zaječara. Saradnik na scenariju je glumac Milan Caci Mihailović.

Premijera ovog dela predviđena je 2021. kada se obeležavaju dva velika jubileja 75 godina od osnivanja zaječarskog pozorišta i 30. Festival „Dani Zorana Radmilovića“, istakao  je na pres konferenciji  u zaječarskom teatru Vladimir Đuričić, direktor Ustanove Narodno pozorišta Timočke Krajine – Centar za kulturu „Zoran Radmilović“.

„Radio sam 13 godina sa Zoranom u brojnim predstavama, a ne samo u Radovanu Trećem i zato sam pristao da neko svoje iskustvo i sećanja prenesem ljudima koji rade film, jer ako je iko to zaslužio, to je Zoran Radmilović koga nema već  35 godina, ali je zahvaljujući svom delu  izuzetno prisutan i dan danas“, rekao je Milan Caci Mihailović.

Snimanje ovog dokumentarnog filma započelo je u Zaječaru, mestu gde je Zoran rođen, iz dvorišta u kome se kao klinac igrao, pa preko važnih punktova u ovom gradu koji su obeležili njegov život.

„Od Kraljevice i Timoka, koju pominje i u važnom intervjuu sa Feliksom Pašićem, pa do nekih „poslastica“ kao što je kafana „Koštana“, prava birtija. Naročito mesto u njegovom životu zauzimalo je zaječarsko pozorište, gde je prvi put gledao predstave, kao i zgrada gimnazije koju je pohađao, sada zgrada OŠ „Ljuba Nešić“, koju je projektovao njegov deda Radmilo Lang“, dodao je Mihailović, autor knjiga sećanja „Uspomenari“ 1, 2 i 3.

Milan Caci Mihailović priprema i „Uspomenar 4 – Zoran 2020“ koji će biti promovisan na ovogodišnjim „Danima Zorana Radmilovića“.

„Ogromna je odgovornost i još veća čast raditi film o Zoranu Radmiloviću, jednom od najvećih srpskih glumaca, koji potiče iz Zaječara. Film će po svojoj strukturi  biti mozaičnog tipa. Imaće jednu liniju koja će pratiti Cacijeva svedočanstva na nivou biografskih podataka, zanimljivosti, anegdota i nekih do sada neobjavljenih priča. Sadržaće i svedočanstva ljudi koji su godinama sarađivali sa Zoranom u pozorištu i na filmu: Zdravko Šotra, Mira Banjac, Goran Marković i drugi. Veliki oslonac će biti arhivski materijal, ogromna građa koja je ostala iza Zorana i koja predstavlja riznicu kulturne baštine Srbije“, ističe reditelj Vladimir Ristić.

U vreme održavanja ovogodišnjih Dana Zorana Radmilovića biće otvorena i izložba radova sestričine Zorana Radmilovića, Selene Vicković, naše afirmisane slikarke i profesora na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, koja je prisustvovala današnjoj pres konferenciji u Zaječaru.