Naslovna Kultura U zaječarskom teatru počinje rad na predstavi „Antigona“

U zaječarskom teatru počinje rad na predstavi „Antigona“

194
0

U zaječarskom teatru ozvaničen je početak rada na predstavi „Antigona“, koja će biti koprodukcija Narodnog pozorišta Timočke Krajine „Zoran Radmilović“ i Narodnog pozorišta Priština sa sedištem u Gračanici.

Foto: Narodno pozorište Timočke krajine „Zoran Radmilović“

Nakon uspešna koprodukcije zaječarskog i prištinskog pozorišta i Dunavfesta „Žene iz Troje“, koja se okitila brojnim  priznanjima na prestižnim festivalima u Srbiji, ova dva teatra nastavljaju saradnju predstavom „Antigona“.

„Ova predstava će se uskoro raditi punim tempom i u njoj će učestvovati petoro zaječarskih glumaca i to ne u sporednim ulogama, već će za glavne uloge biti alternacije zaječarskih i prištinskih glumaca. Nadamo se da će i ova predstava biti pun pogodak naših pozorišta“, istakao je Vladimir Đuričić, direktor zaječarskog pozorišta.

Predstavu će režirati Nenad Todorović koji je na današnjoj konferenciji za novinare u Zaječaru istakao da je na probama čitano nekoliko čitano nekoliko „Antigona“, Sofoklova, Žana Anuja, Bertolda Brehta i Janoša Glavackog.

„Antiratni motiv je jedan deo predstave, a drugi žena koja se buni u društvu ekstremnog muškog koncepta vladavine zakona i onoga što je božansko kao mera, što je za Antigonu najvažnije. Mi ćemo probati da kabaretskim tumačenjem nečega što je tradicionalno i sveto, a to je tragičko biće, suprotstavimo pijedestalu savremenog građanina, a to je robovanje društvu u kome živimo. U toj proceduri doći ćemo do toga da vidimo Antigonu kao heroinu u društvu u kome je sve postalo cirkuzantsko“, istakao je Todorović.

I Predrag Radonjić, direktor Narodnog pozorišta Priština dodao je da veruje u uspeh „Antigone“. Prištinsko pozorište sa sedištem u Gračanici imalo je nekoliko uspešnih koprodukcija, ali su „Žene iz Troje“ sa zaječarskim teatrom – najuspešnija.

 „Verujem da će Antigona biti jako uspešna, dobra predstava kojom će se ponositi i prištinsko i zaječarsko pozorište.Na ovaj način mi nastavljamo u najboljerm smislu da razvijamo saradnju  u okviru naših finansijskih, stvaralačkih i drugih kapaciteta koje posedujemo, kako bismo napravili  najbolje što možemo“, istakao je Radonjić.