Naslovna Društvo U Vićenci promovisano stvaralaštvo „malih stvaraoca velikog srca“ iz Kobišnice

U Vićenci promovisano stvaralaštvo „malih stvaraoca velikog srca“ iz Kobišnice

548
0

U organizaciji Udruženja „Vidovdan“ u Vićenci je nedavno organizovana kulturno-književna manifestacija „Domovini stihovima u pohode“, na kojoj je učestvovala i mr Daniela Pejčić, profesor razredne nastave u OŠ „Stevan Mokranjac“ u Kobišnici.

Na poziv profesorke Rade Rajić, koja je diplomirala jugoslovensku književnost u Beogradu, a master studije završila u Italiji, Udruženje „Vidovdan“ promovisalo je nedavno u Vićenci poeziju i prozu dece iz Kobišnice, publikovanu u okviru tri knjige „Mali stvaraoci velikog srca“ mr Daniele Pejčić, profesora razredne nastave Osnovne škole „Stevan Mokranjac“.

U susret četvrtoj knjizi kobišničkih đaka, koja će biti publikovana na proleće, pod istim nazivom „Mali stvaraoci velikog srca“ publika u ovom italijanskom gradu, između Verone i Venecije, bila je u prilici da čuje šta najmlađi kroz svoje stihove pripovedaju o domovini, kako vide odlazak roditelja u inostranstvo, šta misle o napuštenim i praznim kućama u selu, čemu se raduju, šta sanjaju.

„Nema reči da opišem emocije publike i svih nas u sali, utisak koji su ti stihovi izazvali bio je zaista snažan. Ponosna sam što su dela mojih učenika mogla da se čuju van granica naše zemlje i što su knjige promovisane upravo u Italiji”, kaže mr Daniela Pejčić, koja je, između ostalog, na ovoj promociji govorila i o motivaciji dece kroz stvaralaštvo, kao pedagoškoj metodi i tehnici učenja.

Na ovoj književnoj manifestaciji, naslovljenoj kao „Domovini stihovima u pohode“ svoje stvaralaštvo predstavila je i organizatorka promocije Rada Rajić, a upravo je njene i stihove dece iz Kobišnice na srpskom i italijanskom kazivala Aleksandra Pejčić, student Filološkog fakulteta na katedri za italijanistiku, čiji su stihovi 2009. bili deo jedne od knjiga “Mali stvaraoci velikog srca”.

U programu su učestvovali i novinar i pesnik Vladan Rakić, kao i Italijanka Karla Galvan, autor knjige „Moja Srbija“.

“Ove posebne večeri posvećenoj pisanoj reči i dečijem stvaralastvu sveopšti utisak je bio nešto što rečima ne možemo opisati. Ne dešava se tako često da se na oblacima tih sitnih redova otputuje kroz vreme i prostor kao da je ono prošlo i ovo danas samo jedno, i po svemu jedinstveno. Možemo podvlačiti trud i talenat nagradama ali za onu sentimentalnu vrednost ne postoji nagrada, ona je sebi dovoljna. Poručite svojim đacima da smo mnogo toga naučili na vašem času”, istakla je, tom prilikom, moderator programa Svetlana Stanojlović.