Naslovna Kultura U umetničkom fondu negotinskog Doma kulture 480 dela

U umetničkom fondu negotinskog Doma kulture 480 dela

284
0

Najstariji crteži u Fondu umetničkih dela Doma kulture datiraju iz 1916. godine, a tu su i dva akvarela jednog od najznačajnijih dirigenata u Srbiji, Mladena Jagušta. Najveći broj umetničkih dela je sa likovnih kolonija koje ova ustanova kulture organizuje od 1999. godine.

Radovi Predraga Miloševića sa Likovne kolonije „Eho muzike“ 2021.

Fond umetničkih dela u Domu kulture formirao se spontano, a deo slika je postojao i pre 25. oktobra 1995. godine, odnosno zvaničnog početka rada Doma kulture „Stevan Mokranjac“. Naime, početkom devedesetih ovu vrstu aktivnosti započeo je Dom kulture u osnivanju, koji je praktično bio nastavljač programskih sadržaja nekadašnje Kulturno-prosvetne zajednice Negotina.

Posle tri decenije, Fond danas broji 480 dela različitih tehnika i autora, među kojima su i dela eminentnih srpskih slikara ali i na desetine umetnika koji su rođeni ili su stvarali na ovom podneblju. Među njima je, recimo, ulje na platnu iz 1964. godine rad slikara Dušana Stefanovića, starijeg ali i dela Živka Gavrilovića i Tihomira Tiće Ničića.

„Ima priličan broj slika lokalnih umetnika, štaviše mislim da gotovo ne postoji lokalni umetnik bilo koje generacije ili statusa a da nije prisutan makar sa jednim delom, a neki imaju i po pet – šest. Najveći broj umetničkih dela u Fondu je nastajao u periodu od 1999. godine do današnjih dana na našim Likovnim kolonijama. Većina je rađena klasičnim materijalima i uglavnom su to ulja na platnu i akrilik na platnu, mada u Fondu ima i dosta crteža, digitalnih printova, otisaka, fotografija i jedan manji broj skulptura. Najčešći motiv na slikama je Vratna koja je kao geomorfološki spomenik prirode bila posebno zanimljiva i inspirativna umetnicima u vreme dok je Likovna kolonija organizovana na ovom mestu. Ima i nekoliko slika koje su čak i otkupljene od autora u nekom trenutku, poput slika Radislava Trkulje ili Danice Baste. Tome treba dodati i još 69 fotografija Jovana Šurdilovića koje za temu imaju Vratnu i Rajačke pivnice“, kaže mr Milan Radosavljević, urednik likovnog programa Doma kulture „Stevan Mokranjac“.

Sistem za odlaganje i čuvanje umetničkih slika u Fondu

Godine su prolazile, Fond umetničkih dela se uvećavao i vremenom se pojavio problem njihovog smeštaja. Po ugledu na Muzej naivne i marginalne umetnosti u Jagodini napravljen je profesionalni sistem za odlaganje i čuvanje koji je mogao da primi dosta slika spakovanih tako da nijednog trenutka ne budu izložene eventualnom riziku od oštećenja. Međutim, u jednom momentu broj umetničkih dela je prevazišao kapacitete tog sistema.

„Rodila se ideja da te slike ne budu smeštene u neki depo da samo stoje, već da budu vidljive. Tako smo krenuli da, uz revers, slike dajemo drugim ustanovama kulture, javnim preduzećima, lokalnoj samoupravi i praktično smo napravili mesta u depou za smeštaj novih umetničkih dela. Šta je tu benefit celog grada? Grad, lokalna samouprava finansira koloniju, između ostalog i novcem svih građana, a umetnici zauzvrat ostavljaju svoja dela Domu kulture koji o njima brine. Na kraju ceo grad ima priliku da ih vidi kroz odlaske u lokalnu samopuravu, gde je recimo Uslužni centar u zgradi Opštine pun tih slika, lokalna policija, sudovi, javne ustanove, HE „Đerdap dva“. To su mesta na kojima se nalaze umetnička dela iz našeg Fonda, a biće ih i u novoj zgradi lokalne BIA“, kaže Radosavljević.

Radovi sa likovnih kolonija „Eho muzike“ 2020. i 2021.

Reč je, uglavnom, o srednje galerijskim formatima koji se jednom godišnje izlažu kroz izbor preostalih slika iz depoa u vidu izložbe „Stalna postavka iz Fonda umetničkih dela Doma kulture“.

U Fondu se nalaze i dva akvarela našeg proslavljenog dirigenta Mladena Jagušta iz 1990. i 1994. godine, a najstarija su tri crteža potpisana sa N. H. Sheb iz 1916. godine.

„Imamo u Fondu i neke slike čije poreklo ne znamo, neke su i nama nepoznatog autora, neke i sa oštećenjem. Jedan manji deo čine slike koje su umetnici poklanjali Domu kulture, nezavisno od Kolonije. Bojana Bojović koja je svojevremeno 2005. godine imala svoju samostalnu izložbu fotografija u našem prostoru nam je tada poklonila jednu fotografiju, a i ove godine posle njene izložbe „Varijacije“ sama autorka je ponudila da lično opremi jedan od svojih radova koji će opet postati sastavni deo našeg Fonda. Ima i takvih slika koje su u Fond umetničkih dela Doma kulture ušle kao direktan poklon samih umetnika“, kaže za NG Portal mr Milan Radosavljević, urednik likovnog programa.

Iako nisu tako poznata široj negotinskoj publici, koja sigurno zna za Radislava Trkulju ili Danicu Bastu, u umetničkom fondu Doma kulture „Stevan Mokranjac“ u Negotinu nalaze se, ističe Radosavljević, dela vrlo relevantnih imena likovne umetnosti, poput Aleksandra Cvetkovića, Branka Miljuša, Dobrice Bisenića, Nikole Kolje Milunovića, Živka Đaka…

foto: mr Milan Radosavljević