Naslovna Društvo U Umetničkoj školi održan koncert negotinskih solfeđista

U Umetničkoj školi održan koncert negotinskih solfeđista

374
0

Negotinska Umetnička škola „Stevan Mokranjac“ priredila je sinoć koncert solfeđista na kojem su nastupili učenici od prvog razreda osnovne do četvrtog srednje muzičke škole.

Iako postoji uvreženo mišljenje da nastava solfeđa mnogim đacima muzičkih škola i akademija ne spada u baš omiljene, sudeći po sinoćnjem koncertu učenika osnovne i srednje muzičke škole, reklo bi se da u Negotinu to nije tako.

Kroz ovaj predmet se učenici muzički opismenjavaju, razvijaju sluh, ritam, uče muzičke pojmove, osposobljavaju se da se uspešno muzički izražavaju. Nastava solfeđa ume da bude stereotipna, slažu se muzički pedagozi, ali je u Negotinu drugačije realizuju – na deci primeren i zanimljiv način.

„Mi smo jedna od retkih muzičkih škola u Srbiji koja se bavi upravo ovakvim kreativnim pristupom nastavi solfeđa. Javni časovi su tipični za instrumentaliste i za instrumentalnu nastavu, dok je vrlo retko videti javni čas iz solfeđa zato što nekako obično deca i roditelji za nastavu solfeđa vezuju suvoparnu teoretsku nastavu, a mi smo hteli večeras da im zapravo prikažemo, kao što radimo već pet godina unazad, da možemo izaći iz naših školskih klupa, da možemo zaboraviti na stereotip i da možemo da pokažemo da smo kreativni nastavnici. Ovo je ujedno i primer dobre nastavne prakse i smatram da bi to trebalo da rade sve muzičke škole“, kaže Kristina Đukić, pomoćnica direktora Umetničke škole.

Kako muzika zvuči kad se pevaju note pokazali su učenici iz klasa Marije Radulović, Ksenije Gocić, Danila Perkovića, Bobana Milosavljevića, Aleksandre Đukić, Kristine Đukić i Ružice Rajković.

U koncertnoj sali škole nizale su se numere različitih žanrova, od standardno dečijih, preko melodijskih vežbi do pop hitova. Nisu zaboravljene ni numere domaćih kompozitora Konstantina Babića, Isidora Bajića, Ljubomira Bošnjakovića i naravno „Raslo mi je badem drvo“ Stevana Stojanovića Mokranjca.

„Učenici osnovne muzičke škole su nam prezentovali pesme koje inače rade, bilo da su narodne pesme ili pripadaju nekom drugom muzičkom žanru i što se tiče srednje škole tu su bili i pop hitovi i Stevan Mokranjac i drugi kompozitori što smatram da je zaista lepo, jer upravo to pokazuje te raznolikosti“, istakla je za NG portal Kristina Đukić.