Naslovna Društvo U toku saniranje posledica nevremena u opštini Negotin

U toku saniranje posledica nevremena u opštini Negotin

234
0

Štab za vanredne situacije za teritoriju opštine Negotin usvojio predlog za hitnu sanaciju nastale štete na infrastrukturi. Nadležni ističu da je počela sanacija atarskih i lokalnih puteva.

U opštini Negotin, u devet sela i tri prigradska naselja u kojima je proglašena vanredna situacija, počela je sanacija atarskih puteva, teško stradalih u nevremenu koji je ovaj deo Srbije pogodio u noći između 8. i 9. maja. Kiša je odnela čak i asfalt sa pojedinih deonica, „isprala“ rizlu i šljunak sa atarskih puteva, a grad je „obrao“ letinu.  Na bukovskom platou ove jeseni neće biti ni zrna grožđa, mnogi su u krajinskim selima ostali bez plastenika, pa je i povrtarska proizvodnja pod znakom pitanja.

“Najveće štete pretrpeli su vinogradi na lokalitetu Bukovo, kao i zasadi voća na lokalitetima Rečka, Jasenica, Mokranje, Čubra. Kako bi se posledice grada ublažile potrebno je sprovesti mere nege u zasadima koji su pretrpeli oštećenja”,  kaže Vladica Gavrilović, direktor Poljoprivredne savetodavne stručne službe Negotin.

Manastir Bukovo

U Manastiru Bukovo svakodnevno se uklanja blato i nagomilani mulj. I ova pravoslavna svetinja iz 13. veka pretrpela je velike štete. Svih 15 hektara vinograda je uništio grad veličine lešnika.

“Orezano je 12 hektara vinograda. Zanovili smo ih uz pomoć našeg i bratstva Manastira Kovilj. Daće Gospod da sledeće godine rode. Čistimo i uklanjamo mulj, iz dvorišta smo tone i tone blata uklonili, prostor iza novog konaka tek ćemo urediti. Dosta nam je proizvoda stradalo, med, vino, oprema, ali pomažu ljudi, donacijama, ljudstvom”, kaže arhimandrit Kozma, iguman Manastira Bukovo.

Rajac; Foto: Velja Žurkić

U Rajcu već četiri dana teške mašine „oslobađaju“ iz blata i nanetog otpada domaćinstvo Olivere Strečanović koje je nevreme  u noći između 8. i 9. maja i bukvalno uništilo.  Zbog zakrčenog kanala, voda u istočnom delu sela nije mogla da otiče svojim prirodnim tokom, već se umesto odvodima kretala po dvorištima. Oliveri je u ovom „talasu“ porušen deo ekonomskog objekta, voda je poplavila donji deo kuće, a bujica je u dvorište porodice Žurkić-Strečanović donela mulj, pesak i tone đubrišta.

“Dnevno se iz našeg domaćinstva iznese 25 kamiona zemlje, mulja, nanosa, peska, otpada koji su stizali sa brda i iz sela, a svaki je kamion od 15 kubika. Štalu ćemo morati da srušimo, svi su stubovi pomereni. Kuhinja nam je još pod vodom jer se sve slevalo u nju. Dok se sva zemlja ne izvuče i sav ovaj otpad ne ukloni ne možemo da znamo kolika je šteta, a evidentno je ogromna”, kaže Olivera.

Vinogradi pretrpeli ogromne štete

Velike štete nevreme je pričinilo i u ataru Rečke, u Čubri, Mokranju, Rogljevu, Rajcu, Aleksandrovcu, Vratni, Crnomasnici, Jasenici, u prigradskim naseljima Bukovo, Bratujevac i Badnjevo.

“Na mnogim mestima su problem bile velike količine padavina, elementarna nepogoda ne bira, ali je štetu negde prouzrokovao i ljudski faktor jer u mnogim mestima gde je došlo do izlivanja kanala, bilo zakrčenja nesavesnim bacanjem smeća u rekama, potocima, pored puta. Doneli smo naredbu da sanacija počne odmah, na klizištima, lokalnim, nekategorisanim putevima, čiste se i zakrčeni kanali za odvod atmosferske vode koji su puni mulja i zemlje, oštećenja na ulicama”,  kaže Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin.

Prijavljivanje šteta na oranicama, građevinskim, ekonomskim objektima i putnoj infrastrukturi je u toku.  Formirana je komisija koja obilazi teren i po prijavama oštećenih utvrđuje štetu.