Naslovna Društvo U toku renoviranje parohijskog doma pri hramu Svete Trojice u Negotinu

U toku renoviranje parohijskog doma pri hramu Svete Trojice u Negotinu

593
0

Parohijski dom u porti sabornog hrama Svete Trojice u Negotinu posle 115 godina od kada je izgrađen, nakon rekonstrukcije, dobiće nov izgled.

Radove na rekonstrukciji Parohijskog doma, vredne 7,2 miliona dinara, izvode radnici Građevinske firme “Neško gradnja” iz Vlasotinca, a finansiraju opština Negotin i Кancelarija za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama pri Ministarstvu pravde Republike Srbije.

“Projektom je predviđeno da se rade u potpunosti nove podne obloge. Trenutno se izlivaju betonske ploče na koje će biti postavljene granitne pločice. Biće rađena spoljašnja i unutrašnja vrata, kompletna zamena krovnog pokrivača, ojačavanje postojeće plafonske konstrukcije čeličnom gredama, spuštanje plafona gips karton pločama i saniranje fasade”, navodi protonamesnik Marko Pajčin, starešina hrama.

Predviđeno je da radovi na obnovi parohijskog doma u kojem su smeštene svešteničke kancelarije i u kojem se obavljaju parohijski i administrativni poslovi, ali i koji je dom Hora Crkve “Sveta Trojica” i mesto okupljanja pri hramovnoj, krsnim slavama i praznicima, traju 60 radnih dana.

Projekat je izradio Milan Konstandinović uz saglasnost i dozvole Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Niša u čijoj se nadležnosti kao kulturno dobro od izuzetnog značaja i Hram Svete Trojice, ali i ovaj Parohijski dom.

“Parohijski dom je osveštan 20. avgusta 1906. godine i od tada do sada većih intervencija osim tekućeg održavanja koje je podrazumevalo krečenje, zamenu crepa ili eventualno oluka na mestima gde su oni dotrajali i gde je bilo prokišnjavanja, nije bilo. Za 115 godina ovo je njegovo prvo saniranje u ovakvom obimu”, dodaje starešina Crkve “Sveta Trojica”.

U crkvi Svete Trojice u Negotinu, građenoj u periodu od 1872. do 1876. godine,  prošle godine su završeni konzervatorsko – restauratorski radovi na ikonostasu, a zamenjeni su i svi prozori na hramu. Nakon što bude završeno i renoviranje parohijskog doma preostaje i saniranje živopisa u samoj crkvi, koja je i spomenik kulture.

“Bezmalo jedan vek u samome hramu su bili gorionici gde su se palile sveće. One su doprinele da freskopis u potpunosti bude pokriven  veoma debelim slojem čađi i gareži i ovaj hram kao najveći i ako slobodno mogu da kažem, najreprezentativniji, a mome srcu ovako najlepši i najdraži hram, apsolutno zaslužuje da u narednom periodu zavija u svom punom sjaju”, dodaje protonamesnik Marko Pajčin.