Naslovna Društvo U toku realizacija projekta “Tunelska pećina Zamna”: U Prahovu u petak ekološka...

U toku realizacija projekta “Tunelska pećina Zamna”: U Prahovu u petak ekološka akcija

872
0

Ekološko udruženje „Badem“ zahvaljujući Ministarstvu zaštite životne sredine nastavlja da promoviše zaštićena područja Negotinske krajine i edukuje mlade o ovom značajnom spomeniku prirode.

U Prahovu, Plavni, Štubiku i Negotinu u toku je realizacija projekta “Tunelska pećina  Zamna” koju Ekološko udruženje “Badem” sprovodi sa partnerskim organizacijama, među kojima je i NG Portal.

Ovaj projekat, koji traje do marta 2022, ima za cilj promociju zaštite prirode, pogotovu Spomenika prirode „Tunelska pećina Prerast u kanjonu Zamne”, staništa velikog broja životinjskih i biljnih vrsta sa očuvanom vegetacijom, po čemu je izuzetno značajno područje biološkog diverziteta koji zaslužuje zaštitu.

Edukacija učenika, njihovih roditelja, ali građana opštine Negotin, takođe je važan segment ovog projekta u kojem učestvuju i učenici Osnovne škole “Pavle Ilić Veljko” u Prahovu, kao i korisnici usluga Udruženja za pomoć osobama sa invaliditetom „Duga“ Negotin.

Osnovna škola „Pavle Ilić Veljko“ u Prahovu

Već u petak, 29. oktobra u 11 časova učenici prahovske osnovne škole će svoj doprinos očuvanju životne sredine dati kroz ekološku akciju čišćenja priobalja u Prahovu, a povodom Međunarodnog dana Crnog mora u koje se uliva reka Dunav.

U ovoj školi biće organizovane i radionice na temu migratornih riba  jesetra  i bogatstva flore i faune Dunava, čiji su mentori Danilo Petrović, magistar zaštite životne sredine, profesor biologije i Mirjana Lenhard, naučni savetnik i doktor bioloških nauka, a u toku je i pripremna projektna faza aktivnosti „Likovni rad kompozicija sa materijalizacijom“ čiji je mentor akademski slikar Dragana Gavriljuk Кatić.

U toku je i realizacija dela projekta vezana za očigledan rad sa korisnicima kroz pripremu radionica koje će biti organizovane u Udruženju za pomoć osobama sa invaliditetom „Duga“ sa mentorom Miroslavom Zdravković, a koje će široj javnosti biti prikazane na završnoj prezentaciji projekta, kada će biti predstavljeni i likovni radovi sa temom “Zaštita životne sredine i reciklaža”, fotografije tunelske pećine Zamna i istoimeni film, čiji ćemo termin blagovremeno objaviti.

Javnost će sa tunelskom pećinom Zamna biti upoznata i kroz edukativni, dokumentarni film koji mr Danilo Petrović priprema sa svojim saradnicima a čija je izrada ovih dana intenzivirana. U toku je i izrada idejnog rešenja flajera o ugroženim jesetarskim vrstama, koje pripremaju doktori nauka Danijela Avramović i Novica Ranđelović.

“U realizaciji projekta učestvuju i naši partneri koji daju veliki značaj u realizaciji ovog projekta: Turistička organizacija opštine Negotin, Osnovna škola „Pavle Ilić Veljko“ u Prahovu, “Eliksir” Prahovo, “Duga”, “Muzej Krajine”, NG Portal, ali i medijski partneri TV Istok i TV Trans”, ističe Danilo Petrović.

Ministarstvo zaštite životne sredine prepoznalo je aktivnost Ekološkog udruženja „Badem“ iz Negotina i donelo odluku da projekat „Tunelska pećina Zamna“, čiji je cilj da upozna širu i stručnu javnost sa vrednostima kanjona reke Zamna i stvori priliku da mladi upoznaju svoju okolinu i nauče da se ponašaju u zaštićenom prirodnom dobru, podrži sa 448.450 dinara.


Ovaj tekst nastao je u okviru projekta “Tunelska pećina Zamna” koju sufinansira Ministarstvo zaštite životne sredine. Stavovi izneti u podržanom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.