Naslovna Kultura U toku radovi na hidroizolaciji negotinskog Todorčetovog konaka

U toku radovi na hidroizolaciji negotinskog Todorčetovog konaka

236
0

Zahvaljujući hidroizolaciji u Todorčetovom konaku, konačno će, očekuju nadležni, biti rešen dugogodišnji problem vlage.

Zahvat je, ističu nadležni, kompleksan jer su u pitanju podzemne vlage, a naročito u delu trotoara, jer je ta ulica podizana, a zid od opeke se “utapao u zemlju i punio vodom”.

“Praktično se radi injektiranje zidova. Buše se rupe u zidu i zalevaju se materijalom, a kasnije penetriranje zidova i plus drenažni sistem okolo celog objekta, ispod temelja. Znači praktično projekat sadrži možda i nešto više nego što bi trebalo, ali to daje neke druge garancije da nema šanse da dođe do vlage”, kaže diplomirani inženjer arhitekture Borinko Videnović, šef gradilišta.

Hidroizolacija se radi na osnovu idejnog projekta, koji je sačinio SR „Konić inženjering“ iz Zaječara, a koji je odobrio Zavod za zaštitu spomenika kulture u Nišu.

“Više puta je bilo pokušaja da se reši problem sa vlagom. 2014. rađena je unutrašnja hidroizolacija, ali to nije dalo rezultata. Ovoga puta uslove je dao Zavod za ztaštitu spomenika iz Nišu, i mi se nadamo da će ovi radovi dati rezultate da ćemo rešiti višegodišnji problem sa vlagom u ovom objektu, zbog koga nismo mogli u poslednjih godinu dana da koristimo galerijski prostor”, kaže Ivica Trajković, direktor Muzeja Krajine.

Radovi se finansiraju se iz opštinske kase sa skoro 2,3 miliona dinara. Izvodi ih, po javnoj nabavci, DOO „Cvetkova gradnja“ iz Negotina, a biće završeni u roku od 60 dana.

“Dobio sam uverenje od strane izvođača radova da će sve biti završeno u planiranom roku. Reč je o trajnoj sanaciji problema koji se vuče unazad već duži niz godina. Želimo, da u skladu sa našim mogućnostima, maksimalno zaštitimo našu kulturnu baštinu. Od većih kapitalnih radova ostalo je samo da se uradi sanacija stolarije na upravnoj zgradi, koja će najverovatnije biti urađena naredne godine i onda ćemo u potpunosti moći da se posvetimo našem najvećem turističkom lokalitetu, a to je Vrelo Šarkamen”, kaže Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin.