Naslovna Ekonomija U toku preregistracija i registracija poljoprivrednih gazdinstava

U toku preregistracija i registracija poljoprivrednih gazdinstava

45128
0

U poljoprivrednim stručnim savetodavnim službama počela je obnova registracija poljoprivrednih gazdinstava koja se sada sprovodi elektronski. Poljoprivrednici mogu da zatraže i povrat dela akcize koju su platili na dizel i biogorivo.

Obnova registrovanih poljoprivrednih gazdinstava fizičkih i pravnih lica upisanih u Registar može se izvršiti u okviru softverskog rešenja eAgrar. Nosilac porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, odnosno ovlašćeno lice u poljoprivrednom gazdinstvu preko korisničkog naloga vrši pregled i izmenu upisanih podataka.

„Izmene podataka odnose se na svaku promenu ličnih podataka, u biljnoj strukturi i stočnom fondu, kao i upisu ili brisanju parcela na osnovu vlasništva i ugovora o zakupu ili korišćenju. Za sve ove izmene potrebno je priložiti odgovarajuću dokumentaciju. Obnova registracije i preregistracije predstavlja uslov za ostvarivanje prava na podsticaje u poljoprivredi i ruralnom razvoju, kao i subvencije Ministarstva poljoprivrede“, kaže Ivana Stanković, savetodavac za agroekonomiju Poljoprivredne savetodavne stručne službe Negotin.

Poljoprivredni proizvođači sve potrebne informacije mogu dobiti u negotinskom PSSS kao i na telefone 019/542 741, 543 377 i 545 953.

Istovremeno, prema novom Pravilniku o uslovima, načinu i postupku za ostvarivanje prava na refakciju plaćene akcize na motorno gorivo koje se koristi za poljoprivredne svrhe, koji se primenjuje od 1. januara, poljoprivrednici mogu da zatraže povrat dela akcize koju su platili na dizel i biogorivo.

Povraćaj je moguće ostvariti u iznosu od 50 dinara po litru do 100 litara po hektaru prijavljene površine.

Od 1. februara, u skladu sa obaveznim usklađivanjem fiskalizacije, svaka pumpa će izdavati fiskalni račun. Na njemu će stajati broj poljoprivrednog gazdinstva i samo takvi računi će se priznavati. Podnošenje zahteva za povrat akcize obavlja se onlajn, preko posebne aplikacije za refakciju.