Naslovna Hronika U toku je akcija Saobraćajne policije „Veži pojas – ne prekidaj život“...

U toku je akcija Saobraćajne policije „Veži pojas – ne prekidaj život“ [Video]

982
0

U toku je akcija Saobraćajne policije „Veži pojas – ne prekidaj život“, koju su pokrenuli Ministarstvo unutašnjih poslova i Agencija za saobraćaj.

Ministarstvo unutrašnjih poslova u saradnji sa Agencijom za bezbednost saobraćaja kampanju „Veži pojas – ne prekidaj život“ sprovode do 14. marta.

Akcija je namenjena učesnicima u saobraćaju sa ciljem da odgovornim ponašanjem i korišćenjem sigurnosnog pojasa u značajnoj meri doprinesu bezbednosti u saobraćaju.

Koliko je to važno pokazuje i činjenica da je nevezivanje pojaseva jedan od najčešćih prekršaja u Srbiji, pa i u Negotinu.

Samo u januaru i februaru pripadnici Saobraćajne policije Negotin sakcionisali su ukupno 349 prekršaja nekorišćenja sigurnosnog pojasa, od kojih su 306 bili prekršaji učinjeni od strane vozača, 27 kod suvozača i 14 kod putnika na zadnjem sedištu.

Podaci pokazuju značajno povećanje nekorišćenja pojaseva u odnosu na isti period prošle godine kada su zabeležena ukupno 64 takva prekršaja, od kojih takođe najviše kod vozača, 24 i suvozača 21.

Tokom 2020. od 1. januara do 31. decembra, pripadnici negotinske Saobraćajne policije prilikom kontrole saobraćaja otkrili su i sankcionisali  čak 482 prekršaja nekorišćenja sigurnosnog pojasa od čega su 385 prekršaja načinili vozači, 59 suvozači, a 38 putnici na zadnjem sedištu.

Iz saobraćajne policije apaeluju na građane da poštuju saobraćajne propise, da koriste sigurnosni pojas u vozilu, da decu do tri godine prevoze u bezbednosnim sedištima, a za decu do 135 centimetara visine koriste podmetače ukoliko visina deteta oomogućava bezbedno vezivanje i ukoliko na mestu gde dete sedi postoji ugrađen naslov za glavu.

Važno je znati da korišćenje sigurnosnog pojasa na prednjim sedištima smanjuje rizik od smrtnog stradanja za 40 do 50 procenata, dok za putnike na zadnjem sedištu taj procenat iznosi između 25 i 75 odsto.

Na području opštine Negotin prošle godine dogodilo se 87 saobraćajnih nezgoda od kojih je u četiri utvrđeno da vozači i putnici nisu bili vezani. Lake telesne ozlede su kao posledica nekorišćenja sigurnosnog pojasa evidentirane kod dva vozača i dva suvozača, dok je, nažalost, jedan putnik na zadnjem sedištu preminuo od zadobijenih povreda.

Kampanja „Veži pojas – ne prekidaj život“ koja podrazumeva i emitovanje video i audio spotova nastoji da skrene pažnju javnosti na sve veći broj saobraćajnih nesreća, ali i da utiče na njihovo smanjenje.

Кampanja traje do 14. marta.