Naslovna Kultura Događaji U Todorčetovom konaku promovisan film o carskoj palati imperatora Galerija

U Todorčetovom konaku promovisan film o carskoj palati imperatora Galerija

235
0

Negotinska publika je sinoć u Muzeju Hajduk Veljka Petrovića upoznala arheološku riznicu iščezlog carstva Romulijane i Magure kroz istoimeni film. Promocija filma je održana u saradnji sa Narodnim muzejom Zaječar.

Dokumentarno animirani film „Romulijana i Magura, arheološke riznice iščezlog carstva Feliks Romulijane“ rađen je po originalnom scenariju dr arheologije Miroslava Lazića uz stručne konsultacije dr arheologije Maje Živić, direktorke Narodnog muzeja Zaječar, a režirao ga je Milan Peca Nikolić.

Na poseban način, uz korišćenje savremene tehnologije, reditelj vodi gledaoca kroz istorijske događaje, prikazujući ih na jednostavan način naracijom uz koju se pamte lekcije iz istorijske čitanke.

“Premijera sinoćnjeg filma „Romulijana i Magura, arheološke riznice iššezlog carstva Feliks Romulijane“ održana je još u oktobru na samom lokalitetu, i o filmu je tada govorio Milan Peca Nikolić, reditelj. Film je animiran, rađen je tri godine u novoj tehnologiji  ali je zanimljivo da u filmu ne govore  samo naši eminentni arheolozi već i istoričari umetnosti, o samom lokalitetu ali i umetnosti Romulijane. Negotin jeste u samom centru istorijskih priča i arheoloških iskopavanja i sve se nekako vrti oko nas. Uočljivo je da je na ovakvim promocijama sve više naših sugrađana, da ih arheologija zanima, da dosta poznaju ovu oblast i da su pitanja koja postavljaju takođe zanimljiva”,  rekao nam je nakon promocije filma Ivica Trajković, direktor negotinskog Muzeja Krajine.

Film „Romulijana i Magura, arheološke riznice iščezlog carstva Feliks Romulijane“ obiluje veoma preciznom  i tačnom prikupljenom i obrađenom arhivskom građom i retko viđenom ili nepoznatom foto-dokumentacijom koja prati sve etape istraživanja.

Bogato je ilustrovan ostacima arhitekture, antičkim skulpturama, mozaicima i dragocenim artefaktima koji se čuvaju u Narodnom muzeju u Zaječaru. Kroz istorijske događaje gledaoce vode istoričar prof. dr Miroslava Marković, dr Milka Čanak Medić, stručnjak za zaštitu  kulturno – istorijskih spomenika, dr Miroslav Lazić, saradnica dr Dragoslava Srejovića arheolog dr Maja Živić, prof. dr Miroslav Vujović, specijalista za rimsku vojsku i naoružanje kao i prof. dr Olga Špehar, istoričar umetnosti.

O samom filmu i značaju arheološkog lokaliteta Feliks Romulijane, govorio je Gordan Janjić, arheolog negotinskog Muzeja Krajine koji je posetioce podsetio na povezanosti između lokaliteta “Vrelo” Šarkamen i Romulijane i još jednom naglasio koliko je važno da se uloži  napor na svim nivoima kako bi se  šarkamensko arheološko blago i dalje istraživalo, čuvalo i na pravi način  prezentovalo.