Naslovna Društvo U Tekiji uspešno izvedena vežba “Sistem 2021”

U Tekiji uspešno izvedena vežba “Sistem 2021”

498
0

Simulacijom spašavanja i evakuacije povređenih iz naselja koje je pogođeno bujičnim poplavama i klizištima u Tekiji je uspešno izvedena velika pokazna operativno-taktička vežba “Sistem 2021”.

Spasavanje unesrećenih žičarom; Foto: Branislav Barbatesković

Vežba, koja je realizovana u Tekiji na dva punkta, na pristaništu za čamce i ispred spomenika, imala je za cilj proceduru spasavanja unesrećenih i načine njihove evakuacije sa ugroženog na sigurno mesto.

Specijalistički tim za spasavanje iz ruševina u kojem deluju trojica predstavnika Vatrogasno spasilačkog odeljenja Negotin, članovi Specijalističkog tima za rad i spasavanje na vodi, ali i kladovski vatrogasci, predstavnici Dobrovoljnih vatrogasnih društava Kladovo i Grabovica, aktivisti tamošnjeg Crvenog krsta i rukovodstvo i članovi Štaba za vanrednu situaciju demonstrirali su načine na koje povređeni meštani u slučaju bujičnih poplava i klizišta, kakva su se desila u Tekiji septembra 2014. mogu da hitno budu prebačeni do najbližeg Trijažnog centra.

U te svrhe na ovoj pokaznoj operativno-taktičkoj vežbi korišćena je žičara za prevoz povređenih preko rukavca Dunava, a čamci za prihvat osoba sa ugrožene teritorije.

Evakuacija čamcima; Foto: Branislav Barbatesković

Vežba je, ističu nadležni, pokazalo visoki stepen sinhronizacije svih subjekata zaštite i spasavanja na području Tekije i opštine Kladovo, ali i Borskog upravnog okruga u celini, s obzirom da je deo vežbe održan i na lokacijama u Boru, i to kod sela Oštrelj ispred magacina eksploziva, na ulazu u selo Slatina i na brestovačkom mostu.

U akciji  spasavanja povređenih i ugroženih od bujičnih poplava i klizišta u Tekiji učestvovalo je nešto više od 50 ljudi.

“Pokazalo se da su timovi spremni, da je koordinacija između timova i sa Operativnim štabom bila na zaista izuzetno visokom nivou. Katastrofalne poplave iz 2014. su nas upozorile i uputile da moramo zajednički da radimo, da se usavršavamo i dejstvujemo kao uigrani tim na terenu”, istakao je, tom prilikom, Saša Nikolić, predsednik Opštine Kladovo i komandant Štaba za vanredne situacije.

Trijažni centar Crvenog krsta; Foto: Branislav Barbatesković

Vežba je održana na 50 lokacija u 24 grada i 26 opština u Srbiji, a uključila je angažovanje preko 8.000 ljudi, pripadnika Sektora Ministarstva unutrašnjih poslova za vanredne situacije, Crvenog krsta Srbije, Vatrogasnog saveza Srbije, Vojske Srbije, Gorske službe spasavanja, jedinice lokalne samouprave, vodoprivrednih preduzeća, posebnih organizacija i organa.

Tokom vežbe subjekti iz sistema zaštite i spasavanja pokazali su spremnost i sadejstvo u odgovoru na elementarne nepogode i tehničko-tehnološke nesreće.