Naslovna Društvo U susret zavetnoj slavi meštani Miloševa uredili prilaze Manastiru Koroglaš

U susret zavetnoj slavi meštani Miloševa uredili prilaze Manastiru Koroglaš

768
0

Odbor Crkvene opštine Miloševo u saradnji sa Eparhijom timočkom, meštanima sela i lokalnom samoupravom uredili su okolinu Manastira Koroglaš.

Jedan od najstarijih sakralnih objekata na tlu istočne Srbije, Manastir Koroglaš za koji se pretpostavlja da ga je sagradio kralj Milutin početkom 14. veka obeležiće u četvrtak, 10. juna zavetnu slavu – Vaznesenje Gospodnje.

U susret Spasovdanu, koji je inače zavetna slava brojnih negotinskih naselja, pa i opštine Negotin, članovi odbora Crkvene opštine Miloševo u saradnji sa parohom miloševskim jerejom Markom Jokanovićem i meštanima sela uredili su okolinu ovog manastira. U zajedničkoj akciji očišćeni su svi prilazi ovoj svetinji, isečeno šiblje i rastinje, uklonjeno polomljeno granje i ošišana je nabujala trava.

Crkveni odbor opštine Miloševo, inače, redovno održava ovaj teren i brine o ovoj svetinji za koju se veruje da je u njoj sahranjen Kraljević Marko nakon što je podlegao ranama iz Bitke na Rovinama, sa željom da hramu vrati nekadašnji sjaj.

U Miloševu ističu da im aktivnosti oko uređenja ovog hrama koji je pod zaštitom države kao nepokretno kulturno dobro od velikog značaja, tek predstoje, te da će rekonstrukcijom krova koja predstoji ovo zdanje dodatno zaštititi i sačuvati od zuba vremena.

Manastir Koroglaš će svoje vernike dočekati i u četvrtak, 10. juna na liturgiji koja počinje u 9 časova, ali i litijama koje će biti pronete oko hrama nakon bogosluženja.