Naslovna Kultura U susret Prazniku žena održan koncert Zvonka Bogdana

U susret Prazniku žena održan koncert Zvonka Bogdana [Foto]

469
0

Panonski šansonjer, bard tamburaške muzike Zvonko Bogdan, posle devet godina ponovo se našao pred negotinskom publikom koju je upoznao osamdesetih godina prošlog veka.

Treći put pred negotinskom publikom; foto: Zdenka Tomić

Treći nastup u Mokranjčevom gradu, a drugi u Domu kulture u Negotinu, započeo je orkestar Mileta Nikolića “Tamburaši sa Dunava”.

Poznanstvo Nikolića i Zvonka Bogdana datira iz sedamdesetih, u vreme saradnje sa legendarnim orkestrom sa Petrovaradina, Janike Balaža, za čije se, inače, dostojne naslednike danas smatraju Miletovi tamburaši.

Šetnja kroz Panoniju uz “Tamburaše sa Dunava” orkestra Mileta Nikolića; Foto: Zdenka Tomić

Posle uvodnog “zagrevanja” na scenu je, praćen burnim aplauzom publike, izašao Zvonko Bogdan ne krijući radost što je ponovo u Negotinskoj Krajini.

“Kad se pomene Negotin, prva asocijacija je na dva velika srpska velikana, jednog junaka i jednog kompozitora i mi sa velikim zadovoljstvom dolazimo ovamo da vam donesemo nešto iz naše ravnice, iz velike i ravne Vojvodine. Uz tamburaše koji me godinama prate prošetaćemo Panonijom, a na našem šarolikom programu biće i pesama, i pjesama i pisama.”

Pesme, pjesme i pisme; Foto: Zdenka Tomić

Iako je u januaru napunio 77 godina, Zvonko Bogdan, i dalje šmekerski, a uz svoje džentlmenske manire, sa lakoćom predstavlja raskošno pevačko umeće koje mu je tokom proteklih 50 godina rada obezbedilo značajno mesto na muzičkoj sceni.

Šarmantan i duhovit u pratnji tamburaša tokom dva sata programa, ponovo je oduševio negotinsku publiku, izvođenjem tradicionalnih pesama među kojima i onih starih blizu 200 godina, ali i svojih autorskih.

„Ne može se svirati i pevati ono što ne živiš”; Foto: Zdenka Tomić

Tako je izveo i svoju prvu kompoziciju „Ej, salaši, na severu Bačke“, kao i “Govori se da me varaš“, “U tom Somboru”, “Moja mala nema mane”, “Osam tamburaša s Petrovaradina”, “Evo banke Cigane moj”, “Već odavno spremam svog mrkova”, pesme koje mnogi smatraju izvornim.

A Zvonko Bogdan je, kako sam kaže, samo želeo da sačuva muziku svoga kraja kroz pesme koje govore o neponovljivosti vremena. Svaka od njegovih pesama je istinski proživljena, vezana za određene ljude, vreme i događaje, jer se, kaže “ne može svirati i pevati ono što ne živiš”.

Pesme za sva vremena; Foto: Zdenka Tomić

Uz Zvonkove pesme koju su postale evergrin, mesto u repertoaru našle su i one novijeg datuma koje izvodi u svojoj obradi: „Кo te ima, taj te nema“ Baneta Кrstića iz grupe „Garavi sokak“, kao i pesme iz popularne televizijske serije Vratiće se rode „A ti se nećeš vratiti“ koju potpisuju Momčilo Bajagić i Saša Lošić.

Кoncert je, baš kao i prethodni završen izvođenjem pesme „Svirci moji“, objavljene 2007. godine, u kojoj se još jednom kroz stihove “neće biti nikad više to što noćas bi” , simbolično govori o vremenu koje je neponovljivo.