Naslovna Kultura Događaji U susret Mokranjčevom festivalu

U susret Mokranjčevom festivalu

348
0

O Negotinu koji slavi Mokranjčevu muziku već više od pola veka, lep glas pronose učesnici i gosti festivala koji sa sobom prvo ponesu prve utiske urednosti grada i istorijskih spomenika. O rodnoj kući Stevana Mokranjca i većini spomenika u gradu brine Muzej Krajine.

Bliže se „Mokranjčevi dani“ i dok  Negotinci već željno iščekuju šta će se to ove godine naći na programu festivala, Muzej Krajine brine o urednosti spomenika i rodnoj kući kompozitora Stevana Mokranjca jer će to biti prvi utisci koje će sa sobom poneti učesnici i gosti festivala.

O istorijskim spomenicima i rodnoj kući Stevana Mokranjca brine Muzej Krajine koji već uveliko priprema svoje objekte za predstojeće muzičko slavlje.

„Pre nekoliko godina rađena je sanacija drvene noseće konstrukcije Mokranjčeve kuće. Taj projekat je obuhvatao izvođenje radova samo na tom delu. U međuvremenu je i fasada objekta dosta propala i to je bio cilj za ovo leto pa smo uspeli da i to sredimo. Ozbiljno smo se bavili i uređenjem samog kompleksa oko same kuće. Tu je dugogodišnji problem vlasništva zemljišta, ali u saradnji sa drugim institucijama i ljudima koji imaju privatno vlasništvo nad delovima dvorišta uspeli smo da i taj deo sredimo. Radili smo i sanaciju zidova u donjem delu kuće gde je bila vlaga, a ovog leta smo sanirali i zidove na spratu kuće. Do početka festivala čeka nas krečenje prostorija u kojoj su arheološka i etnološka postavke“, kaže za NG Portal Ivica Trajković, direktor Muzeja Krajine.

Jedno od obeležja grada je i spomenik Hajduk Veljku Petroviću, omiljenom mestu pred kojim se zadrže svi posetioci našeg grada i kroz svoje fotografije ovekoveče. Zato je bila neophodna sanacija ovog spomenika koji dominira centralnim gradskim šetalištem.

„Spomenik je svoje novo mesto našao 2007. godine. Od tada se nije ništa radilo na njemu. Radovi nisu očigledno bili dobro urađeni jer su se razlepile kocke na postamentu sa zadnje strane, a nisu bile stabilne ni one sa prednje strane, pa je bilo pitanje vremena kada će se razlepiti i one. Završili smo sanaciju ovog spomenika u gradu. Sem rekonstrukcije postamenta neophodno je odraditi i nasipanje zemlje i dodati zelenilo kako bi spomenik zaista izgledao reprezentativno“, ističe direktor Muzeja Krajine.

Manje od mesec dana je ostalo do početka festivala, a Muzej Krajine spremno čeka goste i priprema sve svoje objekte za predstojeće programe.

„Radujemo se ovogodišnjem festivalu otvaramo vrata svih naših objekata i trudimo se da budemo dostojni predstavnici kulture Negotina“, poručuju iz ove ustanove kulture našeg grada.