Naslovna Kultura U susret „Danima Zorana Radmilovića“ veče poezije Adama Puslojića

U susret „Danima Zorana Radmilovića“ veče poezije Adama Puslojića

363
0

Uoči 29. Festivala „Dani Zorana Radmilovića“, u zaječarskom pozorištu u četvrtak, 15. oktobra u 20 časova u sali zaječarskog teatra biće održano pretfestivalsko veče nove poezije Adama Puslojića.

Naš istaknuti umetnik Adam Puslojić, književnik i književni prevodilac promovisaće u četvrtak u Zaječaru svoju najnoviju zbirku pesama „Teslamentarno“ , koju je prošle godine publikovala izdavačka kuća „Filip Višnjić“. Tom prilikom biće prikazan i film „Dva Homera u Krajini“.

Pored autora u programu učestvuju i pesnici Vlasta Mladenović, Dragoljub Firulović, Tomislav Mijović, Višeslav Živanović, Bratislav Milanović, Vidak Maslovarić, Dejan Mastilović i Zoran Marinović .

Stihove poezije Adama Puslojića govoriće glumci zaječarskog pozorišta Viktorija Arsić i Miloš Đuričić.

Radislav Trkulja: Portret Adama Puslojića

Adam Puslojić, autor je brojnih zbirki pesama, koje objavljuje još od 1967. a objavio je i oko 70 knjiga prevoda sa rumunskog  i ruskog jezika. Pesme su objavljivane u Rumuniji, Italiji, Makedoniji, Francuskoj, Rusiji, Nemačkoj, Bugarskoj, Mađarskoj, Maleziji, Belorusiji, Moldaviji…

Dobitnik je brojnih književnih i prevodilačkih nagrada i priznanja, u Srbiji, Rumuniji, Italiji, Nemačkoj i Makedoniji, među kojima su i “Vukova nagrada”, za životno delo nagrade: Milan Rakić, Nolitova, Miloš N. Đurić, Nikola Tesla, Prsten Despota Stefana, Zlatni Orfej, Kruna Kneza Lazara, Zlatni beočut, u Rumuniji: Mihaj Eminesku, Lućijan Blaga, Tudor Argezi, Nikita Stanesku, a u u Makedoniji Pesničko žezlo.

Osnivač je i član Umetničkog udruženja Krajinski krug, Galerije Darodavac u Kobišnici. Član je i Udruženja književnika Srbije, Udruženja književnih prevodilaca Srbije, Srpskog PEN ― centra i počasni je član Akademije Rumunije.