Naslovna Društvo U susret 8. martu u Negotinu prijem i pokloni za majke sa...

U susret 8. martu u Negotinu prijem i pokloni za majke sa više dece

1201
0

U susret 8. martu, opština Negotin organizovala prijem za majke koje su tokom 2023. rodile treće i svako naredno dete. Nagrađeno 27 žena.

Za Negotinke koje su u prošloj godini rodile treće, četvrto, peto, šesto  i sedmo dete predsednik opštine Negotin, Vladimir Veličković organizovao je prijem. Prisutnim majkama uručio novčane poklon čestitke u visini od po 20.000 dinara. Poklon čestitku i cveće dobilo je 27 žena.

„Odlučiti se na ovaj korak neizmerno je lep, hrabar i nimalo lak potez. Pomoć jeste mala, ali najvredniji je život koji ste vi dali i obaveza koju ste preuzeli da nemali broj dece izvedete na put“, rekao je Veličković.

Lokalna samouprava je za osmomartovsku čestitku majkama izdvojila ukupno 540.000 dinara iz opštinskog budžeta.

„Posle sina, koji ima devet godina i ćerke od dve godine, pre sedam meseci smo dobili još jednu devojčicu. Znači nam što se neko seti dece, ovo je prelep gest. Živeti u višečlanim porodicama je naporno, ali prelepo i samo da je više dece“, kaže Sanela Nešić.

Opština Negotin izdvaja i sredstva za nezaposlene majke, a pravo na materinski dodatak i jednogodišnju mesečnu naknadu koristi trenutno 15 porodilja.

„Nisam zaposlena i koristim i materinski dodatak. Svaka pomoć i podrška nam znači“,  kaže Nataša Nikolić koja je u 2023. rodila trećeg dečaka.

Opština Negotin u okviru finansijske podrške porodicama sa više dece svake godine pored osmomartovske jednokratne pomoći majkama koje su u prethodnoj godini dobile treće i svako naredno dete, isplaćuje i jednokratnu pomoć svakom prvorođenom detetu u iznosu od 30.000 dinara, za drugo dete 35.000 dinara, a za treće 40.000 dinara.

„Imam dva dečaka i tri devojčice, najstarijem je 20 godina, a najmlađi je beba. Veća deca idu u školu, mali su kod kuće, stižemo sve, a ovo nam znači, dobro dođe“, kaže Malajničanka Vladica Paunović koja je rodila peto dete, dečaka Ognjena.

Iz opštinske kase finansira se i besplatan vrtić i besplatna užina u školama, za svako treće i naredno dete u porodici. Trenutno besplatnu uslugu vrtića koristi 70 mališana, a besplatnu užinu 314.

“Naredne kalendarske godine nastojaćemo da uvećamo sredstva za materijalnu podršku porodicama sa decom. Planiramo da uvećamo iznos ne samo osmomartovske čestitke, već i za materinske dodatke za nezaposlene porodilje uvećamo bar duplo nego što je sada”, rekao je Veličković.