Naslovna Kultura U susret 55. “Mokranjčevim danima”: Koga voli publika?

U susret 55. “Mokranjčevim danima”: Koga voli publika?

346
0

Tri dana nas deli od početka festivala koji Negotin organizuje u čast kompozitora Stevana Mokranjca, a najveće interesovanje publike, za sada, vlada za violinski koncert Stefana Milenkovića.

Stefan Milenković i Istra Pečvari na “Mokranjčevim danima”, 2011.

Negotinska festivalska publika voli Stefana Milenkovića, pa je bilo sasvim prirodno očekivati da će i ovoga puta njegov nastup na „Mokranjčevim danima“ 13. septembra izazvati veliku pažnju.

U tom smislu ništa se nije promenilo ravno 30 godina, koliko je proteklo od momenta kada je kao četrnaestogodišnjak prvi put zasvirao u Negotinu. Tokom devedesetih na ovom Festivalu nastupio je još dva puta, 1992. i 1996. godine. Deceniju i po kasnije, 2011. pored koncerta, besedio je i na otvaranju “Mokranjčevih dana”. Pažljivi hroničari zabeležiće da Stefan Milenković, ovoga puta uz klavirsku saradnju Hilde Švan, ove godine obeležava “mali” jubilej, svoje peto učešće na Festivalu, ali i tri decenije od prvog koncerta, 1991. godine.

Bojan Suđić, besednik 54. “Mokranjčevih dana”, 2019.

Maestro Bojan Suđić, koga je publika „Mokranjčevih dana“ upoznala 1992. godine, najistaknutije je dirigentsko ime u srpskoj muzici današnjice. Više od decenije nalazi se na mestu umetničkog direktora Muzičke produkcije RTS i šefa dirigenta renomiranih ansambala – Simfonijskog orkestra RTS i Hora RTS. Ovi ansambli su tokom 55 godina trajanja Festivala, izveli najveći broj koncerata i najčešći su gosti Negotina, pa ih ovdašnja publika smatra “svojima”.

Maestro Suđić je taj koji prethodnih šest godina zaredom koncertima svojih ansambala obeležava festivalsku završnicu i koga poštovaoci “Mokranjčevih dana” po pravilu ne puštaju lako da siđe sa scene. Zato se i ovoga puta koncert Simfonijskog orkestra RTS, kojim će dirigovati 17. septembra, nalazi među onima za koje vlada povećano interesovanje publike.

Ove godine na programu su “Kamerna simfonija” Dmitrija Šostakoviča i “Karmen svita” Rodiona Ščedrina, koji je ovu svitu posvetio svojoj supruzi, primabalerini Maji Pliseckaji,  a komponovao ju je po ugledu na “Karmen”, najčešće izvođenu operu Žorža Bizea. Ščedrinova obrada je dostigla popularnost originala i zadržala najprepoznatljivije melodije i španske motive iz čuvene opere.

“Una Saga Serbica” na “Mokranjčevim danima”, 2015.

Igračka trupa “Una Saga Serbica”, koja zvanično postoji od 2002. godine,  prvi put je na “Mokranjčevim danima” učestvovala 2015. sa programom “Igre i zvuci Balkana”. Povezujući korake, note, boje i ljude, ovaj igrački ansambl stvara jedan novi ugao gledanja na kulturu igara sa ovih prostora i time na jedinstven način, prikazuje svu lepotu vremena koje je za nama.

Scenski spektakl, kroz igru, muziku, kostime i scenografiju, ali i specijalne efekte uz korišćenje 3D tehnologije, a uz poštovanje karaktera izvornog folklora donose publici, posebno onoj u manjim sredinama, novi vizuelni doživljaj.

Program “Igra bogova” koji je najavljen za 16. septembar, premijerno je u Srbiji izveden 2018. godine a govori o moći ljubavi prema igri i božanskoj sili. Predstavlja jedinstvenu ljubavnu priču osmišljenu uz pomoć slikovitih narodnih predanja pod uticajem drevnih božanstava i mitskih bića u koje se nekada verovalo kako u Srbiji, tako i u drugim zemljama Balkana. Ovo je još jedan od programa za koje je, tokom dva dana koliko se prodaju festivalske ulaznice, publika zainteresovana.

Hor “Milka Stoeva” iz Bugarske, pobednik Natpevavanja horova, 2018.

Natpevavanje horova koje predstavlja krunu “Mokranjčevih dana“ i njime se Festival u drugoj polovini svog trajanja otvara, biće priređeno 11. septembra. Tradicionalno su Negotinci sentimentalno vezani za ovaj deo programa koji je ustanovljen 1974.godine.

Sa manjim ili dužim prekidima ovo nadmetanje okupljalo je najznačajnije horske ansamble u regionu, a neretko i iz drugih zemalja. Osim programa po sopstvenom izboru, svi horovi koji učestvuju u “Natpevavanju” obavezno izvode i neku od Mokranjčevih kompozicija. U određenom smislu ovaj deo programa je uvek spadao u najatraktivnije a pokazalo se i da je ono najbolji način da Mokranjčeva muzika nastavi da traje i da se širi.

Natpevavanje horova će ove godine okupiti četiri hora: ansamble duge tradicije Leskovačko crkveno pevačko društvo “Branko” i Hor “Mokranjac” iz Beograda, kao i mlade ansamble Kragujevačko pevačko društvo i Hor “Bački pevači” iz Vrbasa.

Negotinska publika nije često u prilici da sluša operu i zato svako takvo izvođenje na “Mokranjčevim danima” pobuđuje pažnju.

Opera “Tako čine sve” Volfganga Amadeusa Mocarta u režiji Vladana Đurkovića, koja je na programu “Mokranjčevih dana” 12. septembra od 19 sati, premijerno je izvedena u okviru ovogodišnjeg BELEF-a, a predstavu izvode studenti završnih godina osnovnih studija Solo pevanja iz Operskog studija Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu.

Podsetimo, zbog aktuelnih epidemioloških prilika, broj posetilaca koji će moći da prate ovogodišnji Festival je redukovan a ulaznice za programe 55. “Mokranjčevih dana” prodaju se na biletarnici Doma kulture „Stevan Mokranjac“ radnim danima u vremenu od  9 do 14 i od 17 do 20 sati.