Naslovna Društvo U susret 180. godišnjici Negotinske gimnazije

U susret 180. godišnjici Negotinske gimnazije [PROGRAM]

470
0

Petodnevnim bogatim programom Negotinska gimnazija obeležava 18 decenija postojanja i rada. Promocijom školskog lista u ponedeljak 9. septembra počinju svečarski dani.

Odlukom Državnog saveta i potvrdom Namesništva knjaza srpskog o preseljenju zaječarske polugimnazije, u Negotinu je 10. septembra 1839. godine sa radom počela polugimnazija.

U svojoj dugoj i bogatoj istoriji, gimnazija je prolazila kroz transformacije koje su diktirale promene u društvu, savremeni tehnološki razvoj, kao i novine koje su dolazile ukazima, propisima i zakonima donetim od strane Ministarstva prosvete. Bogata istorija, učenici koji su postali značajni i vredni građani Srbije, a svoja znanja utemeljivali u rad mnogih značajnih institucija u zemlji i svetu, obaveza su danas za zaposlene u Negotinskoj gimnaziji  koji kroz obeležavanje jubileja odaju upravo njima počast.

Obeležavanje 180 godina postojanja i rada Negotinske gimnazije počeće u ponedeljak 9. septembra izložbom radova nekadašnjih i sadašnjih đaka i promocijom školskog časopisa sa početkom u 19 časova.

Na sam dan osnivanja tadašnje polugimnazije, 10. septembra, nakon osvećenja prostorija škole, za 12 časova zakazana je svečana akademija koja će okupiti predstavnike obrazovnih institucija naše opštine i okruga, goste iz javnog i kulturnog života, kao i predstavnike preduzeća sa kojima škola sarađuje.

Veliki jubilej Negotinska gimnazija obeležiće i svečanom gradskom akademijom, istoga dana, sa početkom u 18 časova u Domu kulture „Stevan Mokranjac“ u prisustvu sadašnjih i bivših učenika ove obrazovne ustanove.

Učenici gimnazije biće u prilici da na tribinama u sredu 11. i u četvrtak 12. septembra upoznaju bivše učenike ove škole, koji su sada uspešni lekari, biznismeni i studenti, a koji su u svet nauke krenuli zahvaljujući dobrom predznanju stečenom upravo u Negotinskoj gimnaziji.

Mladi pesnici govoriće svoje stihove na poetskoj večeri najavljenoj za 11. septembar, dok će stare snage, rok muzičari ponikli baš u ovoj školi, održati rok koncert u dvorištu gimanzije 12. septembra sa početkom u 20 sati. Gosti obeležavanja jubileja Negotinske gimnazije i rok koncerta biće učenici Prve beogradske gimnazije.

Obeležavanje 180 godina gimnazijskog obrazovanja u Negotinu biće zaokruženo sportskim susretima, koji će biti održani u petak 13. septembra u sportskoj sali škole.