Naslovna Kultura U susret 12. Internacionalnom festivalu vlaške muzike: Uskoro još dve knjige u...

U susret 12. Internacionalnom festivalu vlaške muzike: Uskoro još dve knjige u izdanju Udruženja „Gergina“

363
0

Udruženje za očuvanje kulture i tradicije Vlaha „Gergina“ intenzivno radi na pripremi internacionalnog istoimenog festivala vlaške muzike kao i manifestacije “Dani Gergine” koju je ovog maja odložila globalna pandemija virusa korona.

Iako se vaskršnji dani neizostavno više od decenije vezuju za manifestaciju u slavu vlaške muzike – Internacionalni festival „Gergina“, ovog maja svetkovine vlaškog melosa definitivno neće biti.

Korona je odložila i ovaj, kao i prošlogodišnji 12. festival, ali nije aktivnosti Udruženja za očuvanje kulture i tradicije Vlaha „Gergina“, organizatora istoimenog festivala vlaške muzike, koje uveliko radi na realizaciji ovogodišnjih programskih aktivnosti.

Uskoro iz štampe izlazi 30. knjiga koju Udruženje „Gergina“ publikuje na vlaškom pismu. Reč je o knjigama “Kîntjeće đe rušinje – Erotske vlaške pesme“ koju je priredio prim. dr Siniša Čelojević, predsednik „Gergine“ i „Đeskîntjeće – Vlaške bajalice – Vlach Incantations“, sa uvodom na vlaškom, srpskom i engleskom jeziku čiji su priređivači Čelojević i Nemanja Ispirović iz Bora.

“Reč je o zanimljivim naslovima brižljivo prikupljanim širom istočne Srbije, u svim krajevima gde žive Vlasi. Erotske pesme su jednako deo ovdašnje folkloristike, kao što su i bajalice i mislim da će čitaocima biti interesantno da vide i taj deo naše tradicije. Ove knjige, ali i naša prošlogodišnja izdanja ćemo svakako promovisati na našoj pretfestivalskoj manifestaciji “Dani Gergine – Zîljilji Gerginji“ o čijim ćemo terminima blagovremeno obavestiti građane”, kaže prim. dr Siniša Čelojević, predsednik Udruženja “Gergina”.

Korice knjige “Kîntjeće đe rušinje – Erotske vlaške pesme“

Ove godine “Gergina” priprema i nova muzička izdanja koja će takođe biti predstavljena u okviru “Dana Gergine” i Internacionalnog festivala vlaške muzike, koji će biti održani čim se za to, u epidemiološkom smislu, ukaže prilika.

“Radimo dupli kompakt disk sa numerama sa 10 prethodnih festivala po izboru etnomuzikologa i muzičkog kritičara Marije Vitas kao i CD sa nastupima Velje Kokorića, takođe, na našim festivalima u režiji Nenada Kamidžorca, muzičkog urednika Radio Beograda 1 i umetničkog direktora “Gergine”, a povodom 80 godina života i 62 godine umetničkog rada naše frulaške legende”, dodaje Čelojević.

Korice knjige „Đeskîntjeće – Vlaške bajalice – Vlach Incantations“

Uz sve ovo, Udruženje za očuvanje kulture i tradicije Vlaha „Gergina” radi intenzivno i na digitalizaciji prvog vlaškog igranog filma “Alunu”, autora Pauna Ilića iz Tande, ali i na pripremi nove izložbe vlaške nošnje.

“Završena je i priprema za izložbu starih fotografija “Prahovo – ljudi, događaji i običaji” koju realizujemo u saradnji sa meštanima, a koju ćemo nakon izložbe pokloniti mesnoj zajednici Prahovo da ukrasi njima tamošnji Dom kulture”, dodaje aktivnosti Udruženja za očuvanje kulture i tradicije Vlaha „Gergina”.