Naslovna Kultura U Štubiku u subotu 48. „Krajinski običaji“

U Štubiku u subotu 48. „Krajinski običaji“

397
0

Tradicionalna manifestacija izvornog narodnog stvaralaštva „Krajinski običaji“ okupiće u Štubiku 19. juna kulturno umetnička društva iz Štubika, Kobišnice i Jabukovca.

Manifestacija izvornog narodnog stvaralaštva „Krajinski običaji“, u spomen na herojsku bitku na Štubiku i Malajnici 1807. godine, tradicionalno, po 48. put ove godine održaće se 19. juna u Štubiku.

Smotra počinje u 10 časova svečanim otvaranjem, a predhodiće mu polaganje cveća na spomenik palim ratnicima u Štubiku.

U programu će, tom prilikom, nastupiti članovi kulturno-umetničkih društava “Voja Čurić” iz Kobišnice, “Floričika” iz Jabukovca, kao i domaćini KUD “Prerast”.

Tradicionalno će biti izabrana i najlepša čobanica i organizovana takmičenja u narodnim veštinama: pripremanju kačamaka, brzom upredanju vune, potezanju čobanskog štapa, bacanju kamena s ramena, skoku u dalj i nadvlačenju konopca.

Manifestaciju “Krajinski običaji”, koja prošle godine zbog globalne pandemije virusa korona nije održana, organizuje negotinski Dom kulture, a suorganizatori su Mesna zajednica Štubik, Osnovna škola “Hajduk Veljko“ i Kulturno umetničko društvo “Prerast” iz Štubika. Pokrovitelj  je opština Negotin.