Naslovna Događaji U Štubiku će 18. i 19.juna biti održani 46. „Krajinski običaji“

U Štubiku će 18. i 19.juna biti održani 46. „Krajinski običaji“

321
0

Manifestacija izvornog narodnog stvaralaštva „Krajinski običaji“, u spomen na herojsku bitku na Štubiku i Malajnici 1807. godine , tradicionalno, po 46. put i ove godine održaće se 18. i 19. juna u Štubiku.

Sa 45. „Krajinskih običaja“, foto: Živojin Mihajlović

Svečano otvaranje 46.“ Krajinskih običaja“ planirano je za ponedeljak, 18. jun u 20 sati na velikoj sceni u Štubiku. Tom prilikom, svojim programom najpre će se predstaviti najmlađi domaćini, učenici Osnovne škole “Hajduk Veljko“ iz Štubika, a nakon toga nastupiće i članovi krajinskih kulturno umetničkih društava.

Program, drugog, centralnog dana 46. „Krajinskih običaja“, u utorak, 19. juna počeće u 11 sati defileom dečijih izvornih grupa i polaganjem cveća na spomenik palim ratnicima u Štubiku.

Od 11.30 sati u školskom gaju nastupiće dečije, gostujuće i domaće izvorne grupe.

Nakon toga počeće takmičenja u narodnim veštinama: pripremanju kačamaka, brzom upredanju vune, potezanju čobanskog štapa, bacanju kamena s ramena, skoku u dalj i nadvlačenju konopca.

Starije izvorne grupe, učesnici 46.“Krajinskih običaja“, defilovaće Štubikom od 17.30 sati, a od 18 sati predstaviće se svojim programom na velikoj sceni.

Uslediće proglašenje pobednika iz svih oblasti takmičenja i izbor najlepše čobanice, čime se i završava program 46.„Krajinskih običaja“.

Manifestaciju će zvanično zatvoriti predstavnik generalnog pokrovitelja, Opštine Negotin. Organizator „Krajinskih običaja“ je Dom kulture „Stevan Mokranjac“, a suorganizatori Mesna zajednica Štubik, Osnovna škola “Hajduk Veljko“ i KUD „Prerast“ iz ovog sela.