Naslovna Kultura Događaji U Štubiku će 18. i 19.juna biti održani 46. “Krajinski običaji”

U Štubiku će 18. i 19.juna biti održani 46. “Krajinski običaji”

315
0

Manifestacija izvornog narodnog stvaralaštva „Krajinski običaji“, u spomen na herojsku bitku na Štubiku i Malajnici 1807. godine , tradicionalno, po 46. put i ove godine održaće se 18. i 19. juna u Štubiku.

Sa 45. “Krajinskih običaja”, foto: Živojin Mihajlović

Svečano otvaranje 46.“ Krajinskih običaja“ planirano je za ponedeljak, 18. jun u 20 sati na velikoj sceni u Štubiku. Tom prilikom, svojim programom najpre će se predstaviti najmlađi domaćini, učenici Osnovne škole “Hajduk Veljko“ iz Štubika, a nakon toga nastupiće i članovi krajinskih kulturno umetničkih društava.

Program, drugog, centralnog dana 46. „Krajinskih običaja“, u utorak, 19. juna počeće u 11 sati defileom dečijih izvornih grupa i polaganjem cveća na spomenik palim ratnicima u Štubiku.

Od 11.30 sati u školskom gaju nastupiće dečije, gostujuće i domaće izvorne grupe.

Nakon toga počeće takmičenja u narodnim veštinama: pripremanju kačamaka, brzom upredanju vune, potezanju čobanskog štapa, bacanju kamena s ramena, skoku u dalj i nadvlačenju konopca.

Starije izvorne grupe, učesnici 46.“Krajinskih običaja“, defilovaće Štubikom od 17.30 sati, a od 18 sati predstaviće se svojim programom na velikoj sceni.

Uslediće proglašenje pobednika iz svih oblasti takmičenja i izbor najlepše čobanice, čime se i završava program 46.„Krajinskih običaja“.

Manifestaciju će zvanično zatvoriti predstavnik generalnog pokrovitelja, Opštine Negotin. Organizator „Krajinskih običaja“ je Dom kulture „Stevan Mokranjac“, a suorganizatori Mesna zajednica Štubik, Osnovna škola “Hajduk Veljko“ i KUD „Prerast“ iz ovog sela.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.