Naslovna Kultura Događaji U Štubiku 49. “Krajinski običaji”

U Štubiku 49. “Krajinski običaji”

383
0

U organizaciji Doma kulture „Stevan Mokranjac“, Mesne zajednice Štubik, КUD „Prerast“ i OŠ “Hajduk Veljko“  u Štubiku će u nedelju, 19. juna biti održani 49. “Krajinski običaji”. Pokrovitelj smotre je opština Negotin.

Manifestacija izvornog narodnog stvaralaštva,“Krajinski običaji” u Štubiku organizuje se već 49 godina u slavu bitke na Štubiku i Malajnici u kojoj su se vožd Karađorđe i vojvode Hajduk Veljko Petrović, Milenko Stojković i Petar Dobrnjac uz pomoć Rusa herojski borili protiv Turaka i nadmoćne vojske Mula Paše 1807.

Na ovogodišnjoj smotri nastupiće kulturno-umetnička društva: Podgorac, “Voja Čurić” iz Кobišnice, “Floričika” iz Jabukovca, “Dimitrije Belivakić” iz Bukovča, “Čučuk Stana” iz Sikola, “Vrelo” iz Šarkamena,  “Prerast” iz Štubika, učenici tamošnje osnovne škole koja nosi ime Hajduk Veljka, a biće održan i izbor najlepše čobanice.

U Školskom gaju, tradicionalno, biće održano takmičenje u narodnim veštinamaa: brzo pripremanje kačamaka, brzo upredanje vune, potezanje čobanskog štapa, bacanje kamena s ramena, skok u dalj i nadvlačenje konopca.