Naslovna Događaji U Štubiku 19. juna 51. “Krajinski običaji”

U Štubiku 19. juna 51. “Krajinski običaji”

532
0

Negotinski Dom kulture u okviru svoje amaterske delatnosti organizuje u sredu, 19. juna, u saradnji sa Mesnom zajednicom Štubik, OŠ „Hajduk Veljko“ Štubik i KUD „Prerast“ iz Štubika, pod pokroviteljstvom  opštine Negotin, 51. smotru narodnog izvornog stvaralaštva “Krajinski običaji”.

Tradicionalna manifestacija izvornog narodnog stvaralaštva,”Krajinski običaji” u svom 51. izdanju, u sredu, 19. juna okupiće u Štubiku kulturno umetnička društva iz Tande kod Bora, Podgorca kod Boljevca, Gamzigrada i Gradskog folklornog ansambla “ZO – RA” iz Zaječara, “Vrelo” iz Šarkamena, “Floričika” iz Jabukovca, “Prerast” iz Štubika, kao i učenike OŠ “Hajduk Veljko”.

Smotra počinje u 10 sati defileom učesnika i polaganjem venaca i cveća na Spomenik palim ratnicima, a nastavlja se na velikoj sceni u 10.30 sati programom učenika štubičke osnovne škole, nastupom članova kulturno – umetničkih društava i izborom najlepše čobanice.

U Školskom gaju, tradicionalno, od 12.30 sati biće održano takmičenje u narodnim veštinama kao što su brzo pripremanje kačamaka, brzo upredanje vune, potezanje čobanskog štapa, bacanje kamena s ramena, skok u dalj i nadvlačenje konopca.

Manifestacija se završava proglašenjem pobednika.

“Krajinski običaji” u Štubiku organizuju se u slavu bitke na Štubiku i Malajnici u kojoj su se vožd Karađorđe i vojvode Hajduk Veljko Petrović, Milenko Stojković i Petar Dobrnjac uz pomoć Rusa herojski borili protiv Turaka i nadmoćne vojske Mula Paše 1807.