Naslovna Događaji U sredu promocija knjige „Srpske staze u Skandinaviji“ Negotinca Tihomira Barbulovića

U sredu promocija knjige „Srpske staze u Skandinaviji“ Negotinca Tihomira Barbulovića

430
0

Narodna biblioteka „Dositej Novaković“ promovisaće u sredu, 17. aprila knjigu „Srpske staze u Skandinaviji“ Tihomira Barbulovića, novinara, publiciste i fotografa.

Mr Radovan Kalabić i Tihomir Barbulović; foto: Aleksandra Barbulović

Promocija ovog izdanja beogradske „Domentijane“ zakazana je za 19 časova u promotivnoj sali dečijeg odeljenja biblioteke.

Tom prilikom, o knjizi „Srpske staze u Skandinaviji – prilozi za istoriju srpskog iseljeništva“, pored autora, govoriće i njen izdavač“ mr Radovan Kalabić, književnik i istoriograf, ali i novinar dr Rajko Kornja, direktor za medije Saveza Srba u Rumuniji.

Moderator programa je pesnik Vlasta Mladenović, urednik izdavaštva Narodne biblioteke i časopisa ”Bibliopis”.

Knjiga „Srpske staze u Skandinaviji“ govori o nastanjivanju Srba na prostorima nordijskih zemalja od Drugog svetskog rata, od operacije „Viking“ 1942. godine, preko ekonomske migracije šezdesetih i svakako do trećeg talasa migracije uslovljenog ratom u Jugoslaviji devedesetih.

Knjiga beleži i crkveni i verski život Srba u Skandinaciji, ali i kulturna društva i udruženja, radiografiju srpske štampe i knjiga u Skandinaviji, a upoznaje nas i sa znamenitim srpskim ličnostima u Skandinaviji od Marka Milunovića Pipera, preko vladike Dositeja do protosinđela Metodija Lazića.