Naslovna Društvo COVID-19 U sredu poslednja akcija dobrovoljnog davanja krvi u Negotinu u 2020.

U sredu poslednja akcija dobrovoljnog davanja krvi u Negotinu u 2020.

178
0

Negotinski Crveni krst u saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi iz Niša organizovaće u sredu 30. decembra akciju dobrovoljnog davanja krvi.

Poslednja ovogodišnja akcija dobrovoljnog davanja krvi, 23. po redu ove godine, biće održana u prostorijama Umetničke škole „Stevan Mokranjac“ od 9 do 15 časova.

Negotinski Crveni krst ove godine u 22 realizovane akcije okupio je 994 dobrovoljna davaoca i prikupio 961 jedinicu krvi. Među dobrovoljnim davaocima bilo je 169 žena i 134 onih koji su krv dali prvi put.

“Imajući u vidu da su 2019. godine u 24 akcije prikupljene ukupno 992 boce i bilo 113 prvih davanja očekujem da ćemo ovu godinu završiti sa još boljim rezultatom. Daćemo sve od sebe da i 30. decembra  bude dobra akcija, ali to u dobroj meri zavisi od odaziva dobrovoljnih davalaca. Najviše mi je žao što nam ove godine ne dolaze maturanti, a na žalost škole su zatvorene pa im ni predavanja na tu temu ne možemo održati, a oni su u velikoj meri doprinosili uspehu akcija. Imajući u vidu tu činjenicu zaista sam zadovoljna odzivom, mada naravno u skladu sa brojem stanovnika uvek ima mesta za bolje i ka tome i težimo.Samo u maju i pored korone u dve akcije imali smo prikupljene 122 jedinice krvi”, kaže Ljuba Marinković, sekretar Crvenog krsta Negotin.

Ova organizacija delovala je u uslovima pandemije korona virusa što im je, kažu, bio i podstrek da stignu do onih kojima je pomoć i najpotrebnija.

“Ova godina je karakteristična i po pojačanoj distribuciji humanitarne pomoći, koju smo u više navrata delili tokom pandemije a i kasnije. Podelili smo veliki broj paketa hrane i higijene socijalno ugroženom stanovništvu u svim selima negotinske opštine, u više navrata smo delili higijenske pakete socijalno ugroženima, samohranim staračkim domaćinstvima preko 65 godina starosti, starateljskim porodicama i mnogim drugim socijalno ugroženim porodicama. Naši volonteri su spakovali 600 paketa koje je lokalna samouprava kupila iz budžeta i pomagali su u distribuciji istih. U julu i avgusti smo imali i nekoliko grupa migranata koje smo takođe snabdevali jednokratnom pomoći u hrani.Tu su i druge aktivnosti koje radimo”, dodaje Ljuba Marinković.