Naslovna Politika U Srbiji danas izbori za 23 saveta nacionalnih manjina

U Srbiji danas izbori za 23 saveta nacionalnih manjina

192
0

U Srbiji se danas održavaju izbori članova saveta 23 nacionalne manjine, od kojih se 19 biraju neposrednim, a četiri putem elektorske skupštine. U opštini Negotin glasaju predstavnici 11 nacionalnih manjina na 10 biračkih mesta.

Sva biračka mesta u opštini Negotin od kojih je jedno u samom gradu, a ostala su u Prahovu, Slatini, Jabukovcu, Urovici, Aleksandrovcu, Plavni, Kobišnici, Mokranju i Malajnici otvorena su jutros na vreme.

Birači, njih 2.995, upisani u poseban birački spisak glasaju za jednu od proglašenih listi 11 nacionalnih manjina, od kojih su najbrojniji Vlasi – 2.234. Slede Rumuni 573 upisana birača, Romi sa 120, Bugari 50, Slovenci 10, Bošnjaci 3 i po jedan pripadnik rusinske, mađarske, grčke, albanske i slovačke nacionalne manjine.

Do 14 časova na Biračkom mestu Negotin 1 u zgradi Pedagoške akademije glasao je 131 od ukupno upisanih 599 birača.

BM Negotin 1

Na izborima za nacionalne savete 23 nacionalne manjine u Srbiji 454.807 birača na ukupno 949 biračkih mesta biraju svoje predstavnike među 50 lista.

Na neposrednim izborima članove saveta biraju pripadnici albanske, aškalijske, bošnjačke, bugarske, bunjevačke, vlaške, grčke, egipatske, mađarske, nemačke, poljske, romske, rumunske, ruske, rusinske, slovačke, slovenačke, ukrajinske i češke nacionalne manjine, dok će članove nacionalnih saveta putem elektorske skupštine birati makedonska, hrvatska, crnogorska i goranska manjina.

„Nacionalni saveti su najvažnije ustanove nacionalnih manjina kojima su, prema zakonu, poverena ‘javna ovlašćenja da učestvuju u odlučivanju ili da samostalno odlučuju o pojedinim pitanjima iz oblasti kulture, obrazovanja, obaveštavanja i službene upotrebe jezika i pisma u cilju ostvarivanja kolektivnih prava nacionalne manjine na samoupravu u tim oblastima’“, navode u Ministarstvu a za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog  ministarstva.