Naslovna Društvo U školama ove jeseni uveden novi Pravilnik o ishrani učenika

U školama ove jeseni uveden novi Pravilnik o ishrani učenika

595
0

Novina u novom Pravilniku ishrane učenika jeste obaveza prema deci koja su alergična na određenu vrstu namirnica.

pixabay.com

Novi Pravilnik ishrane učenika u školama  izrađen od strane Ministarstva prosvete, Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ donosi preporuke koje namirnice ne treba davati deci, a to su lisnata testa, pomfrit, gazirani sokovi, slatkiši.

Pravilnik o ishrani učenika sadrži i preporuke nutritivne vrednosti, vrste namirnica koje učenici mogu da koriste kao i količninu namirnica, prema uzrastu, koju deca moraju da imaju u ishrani.

Zdrave navike u ishrani se formiraju od najranijih dana i potiču iz porodice, zato je odgovornost škole da te navike gaji ili razvija kod onih učenika koji svakodnevno u svojoj ishrani koriste brzu hranu i gazirane sokove, poruka je koja stiže iz oba ministarstva – prosvete i zdravlja.

Pravilnikom o ishrani učenika, podsećaju iz Ministarstva prosvete, jasno je definisano ko organizuje, ko ostvaruje i ko prati ishranu u školi. Za organizaciju su zaduženi direktor i Savet roditelja.

Ishrana u školi može biti organizovana u sopstvenoj kuhinji, nabavljanjem užine od drugih ustanova koje se bave obrazovanjem, ili na tenderu od firmi koje se bave proizvodnjom i dostavom hrane.

Podaci pokazuju da samo 20 odsto škola u Srbiji ima mogućnost pripreme hrane u sopstvenoj kuhinji. Većina, užinu za svoje učenike organizuje putem tendera, gde Savet roditelja bira dostavljača hrane.

Novina koja je predviđena Pravilnikom o ishrani učenika je da škola ima obavezu da obezbedi hranu za one učenike koji su alergični na odrđenu vrstu namirnica.

Da bi ovo pravo ostvarili obaveza roditelja je da školi dostavi medicinsku dokumentaciju i predlog specijaliste za oblast ishrane koju hranu učenik sme da koristi.