Naslovna Društvo U školama od 2021. samo licencirani direktori

U školama od 2021. samo licencirani direktori

695
0

U  školama u Srbiji trenutno sa licencom rade samo četiri direktora. Do sada se za licenciranje prijavilo njih  362, što je samo 20 odsto od ukupnog broja rukovodioca neke od obrazovnih institucija.

Nakon 15 godina od donošenja sistemskog zakona, tek ove je usvojen Pravilnik o programu obuke i polaganju ispita za licencu za direktore koji su na čelu neke od ustanova obrazovanja i vaspitanja u Srbiji.

Obuku je do sada u Negotinu prošao mali broj zaposlenih u prosveti, a ispit za licencu među prvima polagaće Radomir Zlatanović, sadašnji direktor Poljoprivredne škole sa domom učenika „Rajko Bosnić“.

„Sve što je u zakonskom okviru je završeno i očekujem da do kraja kalendarske godine ili početkom 2019. godine i zvanično steknem licencu“, kaže za NG portal direktor Zlatanović.

Ispit za direktora škole polaže se u roku od dve godine od stupanja na dužnost, a od direktora škola, ističu nadležni, zavisi mnogo.

„Ako su to ljudi koji profesionalno rade svoj posao, dobri pedagoški rukovodioci i odlični menadžeri na pravom smo putu“, kaže ministar Mladen Šarčević.

Za buduće licencirane direktore, kao motivaciju za obavljanje odgovornog posla, Ministarstvo prosvete je predvidelo niz povoljnosti, od toga da im se čuva radno mesto tokom dva mandata do visoke pozicije u budućim platnim grupama i  razredima.

Sa druge strane, zahtevi za obavljanje ove funkcije su podignuti. Direktorski ispit se sastoji iz tri celine gde se između ostalog ocenjuje kvalitet istraživačkog rada koji se odnosi na unapređivanje obrazovno-vaspitne prakse. U drugom delu komisija procenjuje kompetencije za obavljanje funkcije direktora, a u trećem kandidat predstavlja svoj portfolio.

Po najavi Ministarstva prosvete nove obuke za direktore škola počeće na proleće, a već za tri godine škole u Srbiji  imaće licencirane direktore.