Naslovna Društvo U Sikolu proslavljena hramovna slava

U Sikolu proslavljena hramovna slava

493
0

Crkva Svete Trojice u Sikolu obeležila je hramovnu slavu, Silazak Svetog Duha na apostole.

Episkop timočki Ilarion uz sasluženje protojereja Zorana Golubovića, jereja Slaviše Vidovića i Nikole Nešića  i arhiđakona Ilije Jovanovića služio je  danas arhijerejsku liturgiju u Sikolu, u tamošnjoj Crkvi Svete Trojice, podignutoj 1908. godine.

Vladiku Ilariona dočekao je veliki broj meštana u porti hrama u kojem je pre ove službe prethodnu arhijerejsku liturgiju služio episkop Justin pre čak 26 godina.

“Ovaj dan proslavljamo kao rođendan Crkve jer je blagodaću Duha Svetoga tada zajednica apostola i vernih ustanovljena kao Crkva, kao zajednica svetih u Gospodu, kao telo Hristovo, rekao je Episkop i dodao – Treba da budemo svesni da smo vojska Hristova, vojska Istine ovde na zemlji, vojska istinitih svedoka živog i vaskrslog Boga koji iz ljubavi prema čitavom svetu i čitavom rodu ljudskom, ali posebno prema svojoj Crkvi i članovima Njanim, izliva blagodatne darove”, besedio je episkop timočki Ilarion.

Tradicionalno je, nakon Liturgije oko ovog pravoslavnog hrama proneta i litija, a zatim je u porti Crkve Svete Trojice priređen i prigodan kulturno umetnički program uz učešće članova Kulturno umetničkog društva koje nosi ime po slavnoj Sikoljanki Čučuk Stani. Nastupili su članovi malog i srednjeg folklornog ansambla kulturno- umetničkog društva koji decenijama neguje kulturnu baštinu ovog kraja.

Ova crkva je, inače, treća koja je podignuta u Sikolu, a meštani sa ponosom ističu da im je ikonostas za ovaj hram izradio svetac, slikar Rafailo Momčilović, sveštenomučenik koga je srpski patrijarh Pavle kanonizovao 2000.

Ovogodišnji domaćin slave bio je Draža Antić, predsednik Crkvenog odbora hrama Svete Trojice, dok će kolačar naredne godine biti Danijel Nikolić.