Naslovna Kultura U Šarkamenu održani 21. „Stvaralački dani“

U Šarkamenu održani 21. „Stvaralački dani“

432
0

Manifestacija “Stvaralački dani”, koja je devedesetih godina prošlog veka u krajinskom selu Šarkamenu okupljala pisce, slikare, skulptore, umetničke fotografe i kulturne poslenike, posle duže pauze, održana je na kasnoantičkom lokalitetu “Vrelo”.

“Stvaralački dani” u svom 21. izdanju okupili su ovog vikenda manji stvaralaca. Upravo će to, kao i profilisani sadržaji, biti koncepcija i narednih susreta umetnika i kulturnih poslenika u Šarkamenu u kojem je i začeta ideja o razmeni ideja i stvaralaštva.

Ovogodišnju manifestaciju su osvrtom na ranije “Stvaralačke dane” otvorili pesnici Adam Puslojić i Vlasta Mladenović, koji su je i pokrenuli pre tačno 30 godina.

Kladovski publicista Višeslav Živanović predstavio je rukopis istorije kulture istočne Srbije, Vedran Mladenović zbornik “Šarkamenski stvaralački dani”, čiji je izdavač “Кulturistok” Negotin i “Presing” Mladenovac, a Dragoljub Jonašković govorio je o odnosu duhovnosti i književnosti, iz proširenog rukopisa “Put i istina”.

Priređena je i izložba umetničkih fotografija “Lepote istočne Srbije” Nenada Sokića. Po uzoru na ranija izdanja hroničar ovogodišnjeg bio je Živojin Mihajlović.

“Ove godine, i to u okolnostima pandemije koronovirusa, umetnici su shodno datim uslovima i mogućnostima, smogli snage i stvaralačku energiju i održali “Stvaralačke dane” u prirodnom ambijentu lokaliteta “Vrelo” u Šarkamenu, kao i u novoj zgradi galerije u selu. U programu su spontano učestvovali i meštani sela Šarkamena, koji su pripovedanjem i recitovanjem dali doprinos ovoj manifestaciji. Ratomir Milosavljević pročitao je pesmu Vlastimira Stanisavljevića Šarkamenca, koja je posvećena ovom selu i manifestaciji. Otvorena je i izložba umetničkih ostvarenja sa ovogodišnje manifestacije”, kaže pesnik Vlasta Mladenović, osnivač i organizator “Stvaralačkih dana”.

Ovogodišnji susreti najavili su i nov način organizacije i koncept same manifestacije koja će ubuduće, ističe Mladenović, nastojati da bude redovna. Manifestacija je inače redovno održavana do 2000. a za poslednje dve decenije održano je još 10 susreta.

“Na “Stvaralačkim danima” su do sada učestvovali pisci i pesnici Milisav Savić, Janko Vujinović, Tomislav Mijović, Adam Puslojić, Živko Avramović, Živko Nikolić, Goran Trailović, Zoran Vučić, Zoran Cvijetićanin, Suzana Mihajlović, Zdenka Golubović, Radomir Andrić, Branislav Veljković, Miljurko Vukadinović i mnogi drugi; slikari Slobodan Jeremić Jeremija, Radislav Trkulja, Dragoljub Firulović, Dragoljub Stajković, Ljubomir Ćosić, Radica damjanović, Jasmina Stojanović, Slobodan Miljković i drugi, kao i slikar Evgenij Vovk iz Rusije, Bulat Ivanovič iz Ukrajine, Andrej Кoptil iz Rumunije; sulptor Ivan Ilić, umetnički fotografi Dušan Stefanović, Dragoslav Ilić i Slavko Cakić”, podseća Mladenović.