Naslovna Ekonomija U resornom ministarstvu razgovor o revizalizaciji đerdapskih elektrana

U resornom ministarstvu razgovor o revizalizaciji đerdapskih elektrana

614
0

Dr Zorana Mihajlović, ministarka rudarstva i energetike i potpredsednica Vlade Srbije sastala se danas sa Mihajilom Cvetkovim, šefom Predstavništva kompanije „Silovije mašini“ u Srbiji i sa njim razgovarala o revitalizaciji đerdapskih elektrana.

Projekat revitalizacije hidroagregata u Hidroelektrani „Đerdap jedan“ ulazi u završnu fazu, a priprema se i projekat revitalizacije na HE “Đerdap dva”, rečeno je danas na sastanku dr Zorane Mihajlović, ministarke rudarstva i energetike sa  Mihajilom Cvetkovim, šefom Predstavništva ruske kompanije koja realizuje oba proijekta.

“Kompanija „Silovije mašini“ realizuje važne aktivnosti za „Elektroprivredu Srbije“, samim tim i za našu državu i nadam se da možemo da nastavimo saradnju i na novim projektima. Drago mi je da projekat revitalizacije HE „Đerdap I“ ulazi u završnu fazu, revitalizacija „Đerdapa II“ nam je, takođe, veoma važna, kao resorno ministarstvo tu smo da pomognemo i ispratimo sve aktivnosti. Pripremamo i knjigu projekata, jer će u energetici biti puno ulaganja i u interesu nam je priliv novih investicija u ovom sektoru”, rekla je Zorana Mihajlović.

Ruska kompanija izrazila je i zainteresovanost za učešće u projektu revitalizacije blokova A1 i A2 u termoelektrani „Nikola Tesla“ u Obrenovcu, navodi se na zvaničnom sajtu Ministarstva rudarstva i energetike.

 “Dosta je naše opreme na hidroelektranama „Đerdap jedan i dva”, kao i „Kostolcu“. Trenutno smo najveća kompanija koja proizvodi energetsku opremu u Rusiji, od turbina, transformatora, do kotlova, proizvodimo sve potrebno za jednu termo i hidroelektranu. Revitalizacija „Đerdapa jedan“ je zahtevna i zaslužuje veliku pažnju, stigli smo do poslednjeg agregata i u aprilu ove godine stiže oprema. Potpisali smo sporazum sa EPS-om za revitalizaciju „Đerdapa dva“, priprema se dokumentacija i vaša podrška u tom procesu nam je značajna”, rekao je Cvetkov.