Naslovna Društvo U programu „Moja prva plata“ u Negotinu angažovano 13 mladih

U programu „Moja prva plata“ u Negotinu angažovano 13 mladih

939
0

U sve četiri lokalne samouprave u Borskom okrugu angažovane 54 nezaposlene osobe bez dosadašnjeg radnog iskustva, od kojih 46 sa srednjim, a osmoro sa visokim obrazovanjem.

U trećem ciklusu programa “Moja prva plata” u opštini Negotin svoje prvo radno iskustvo sticaće kod 11 poslodavaca ukupno 13 mladih sa srednjoškolskim i visokoškolskim obrazovanjem.

U “Eliksir kraftu” u narednih devet meseci prva iskustva sticaće tri mlada inženjera građevinarstva, odnosno tehničke pripreme, a u “Eliksiru” Prahovo jedan autoelektričar. Dve osobe će raditi kao prodavci u trgovini i maloprodaji, a po jedan kandidat angažovan je na poslovima administratora zdravstvenog osiguranja, knjigovodstva, administaciji ali i zanatskim zanimanjima kao što su frizer, kozmetičar i fasader.

„Mi smo za ovaj ciklus na nivou Borskog okruga imali prijavljenih 115 poslodavaca koji su na 181 radnoj poziciji potraživala 223 radnika. Odobrili smo  197 osoba na 157 radnih pozicija kod 98 poslodavaca, od kojih u Negotinu angažovanje 60 osoba kod 23 poslodavca, ali su kod spajanja poslodavaca i radnika neki od prijavljenih odustali, neki čak i nisu došli na razgovor, pa je na kraju na nivou Borskog okruga potpisano 54 ugovora“,   kaže Lidija Načić, direktor filijale u Boru Nacionalne službe za zapošljavanje.

U opštini Kladovo angažovano je 15 mladih koji će raditi na poslovima kontiste, kuvara, medicinske sestre-tehničara, likvidatora-fakturiste, diplomiranog ekonomiste, ali i kao poslastičari, referenti za platni promet, aranžeri cveća, prodavci.  U Boru ih je 17 koji će prva radna iskustva sticati kao kuvari, knjigovođe, ekonomski i administrativni radnici, prodavci, manikiri, referenti obrade podataka.

Šansu u programu “Moja prva plata” dobilo je i devetoro mladih u majdanpečkoj opštini koji će kod osam poslodavaca raditi kao administratori zdravstvenog osiguranja, advokatski pomoćnici, blagajnici, referenti za turizam, knjigovođe, vaspitači.

„Za sva tri ciklusa ukupno je u Borskom okrugu angažovano 228 mladih, od kojih 104 u Boru, 64 u Negotinu, 34 u Kladovu i 26 u Majdanpeku“, dodaje Lidija Načić.

I tokom ovog ciklusa mladima sa srednjim obrazovanjem mesečno će biti isplaćivana novčana naknada u iznosu od 25.000 dinara, a onima sa visokim obrazovanjem 30.000 dinara.

Program  “Moja prva plata”  realizuju Nacionalna služba za zapošljavanje uz podršku Privredne komore Srbije, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva finansija Srbije i Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu.