Naslovna Hronika U Prahovu sprečen pokušaj krijumčarenja 5.000 litara nafte

U Prahovu sprečen pokušaj krijumčarenja 5.000 litara nafte

1391
0

Carinici su u saradnji sa policijom na prelazu Prahovo u utorak, 12. novembra sprečili pokušaj krijumčarenja preko 5.000 litara nafte na brodu “Ćuprija”, koji je prevozio ugalj.

Foto: Uprava carina

Plovilo “Ćuprija“, koje je u vlasništvu beogradske firme, bilo je natovareno sa preko sa preko 900 tona uglja, a vukao je i baržu sa dodatnih 500 tona uglja.

Prilikom redovne kontrole dežurnih carinskih službenika i predstavnika Lučne kapetanije na ulaznoj strani carinske ispostave Prahovo, otkriveno je da se u tankovima za pogonsko gorivo nalazi daleko više nafte nego što je prijavljeno.

“Detaljnim uvidom u dokumentaciju o prijavljenoj robi koju brod prevozi, kao i ostale neophodne dokumente : raport broda, spisak posade, spisak brodskih zaliha i šemu tankova broda, otkriveno je da se u tankovima za pogonsko gorivo nalazi daleko više evro dizela od prijavljene količine. Carinik je izmerio nivo goriva u tankovima i uporedio ga sa prijavljenom količinom u dokumentaciji na osnovu čega se videlo da brod prevozi 5.187 litara goriva više od prijavljene količine”, navode u Upravi carina.

Ulazna kontrola broda u Carinskoj ispostavi Prahovo; Foto: Uprava carina

Protiv 62. godišnjeg zapovednika broda pokrenut je prekršajni postupak. On se tereti zbog neprijavljivanja goriva za koje se sumnja da bi završilo na crnom tržištu.

“Očekuje se da ishod prekršajnog postupka koji će se voditi pred nadležnim sudom dovede do naplate novčane kazne, nadoknade za uskraćene dažbine, kao i naplate protivvrednosti neprijavljenog goriva, što bi u slučaju ovog prekršaja moglo dostići iznos od oko milion dinara”, ističu u Upravi carina.