Naslovna Ekonomija U prahovskom „Eliksiru“ do 2027. četiri nove investicije

U prahovskom „Eliksiru“ do 2027. četiri nove investicije

3590
0

U prahovskom „Eliksiru“ predstavljena je nedavno strategija razvoja ove kompanije do 2027. godine. Planirane četiri nove grinfild investicije.

Do 2027. godine prahovski „Eliksir“ planira izgradnju nove fabrike fosforne kiseline, kristalnog MAP-a, tečnih đubriva i energane na otpad, rekao je  Ljuba Stojčić, direktor “Eliksir Prahovo“, predstavljajući novinarima strategiju razvoja ove kompanije. U toku je i izgradnja novih saobraćajnica.

„Prvo smo počeli da uređujemo infrastrukturu, radimo nove saobraćajnice u krugu i oko “Eliksir Prahova“. Očekujemo da će biti i završena nova saobraćajnica sa obilaznicom oko Negotina koja će izmestiti teretni saobraćaj iz grada. U saradnji sa državom radimo i na rekonstrukciji Luke Prahovo, kako bi napravili najmoderniju luku sa kapacitetom od tri miliona tona na godišnjem nivou. Naša najvažnija investicija je Fabrika za proizvodnju fosforne kiseline sa kapacitetom od 250.000 tona godišnje, koja će biti i energetski efikasnija. To će uticati na smanjenje emisija ugljen-dioksida (CO2), a fabrika će koristiti između 30 i 50 odsto manje energije u odnosu na sadašnju Fabriku fosforne kiseline“, rekao je Ljuba Stojčić i dodao da će „zahvaljujući najmodernijoj tehnologiji emisije suspendovanih čestica i fluora biti tri puta manje, iako su  i sada u okviru zakonom propisanih granica“.

Predstavljajući strategiju razvoja “Eliksir Prahova“ do 2027. godine Stojčić je dodao da je ovo najveći investicioni ciklus “Eliksir Grupe“,  koji će „unaprediti infrastrukturu, omogućiti proizvodnju fosforne kiseline iz obnovljivih izvora fosfata, osigurati održivi razvoj i doneti nove proizvode na tržište uz primenu najmodernije tehnologije,  poboljšanje energetske efikasnosti i smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte“.

„U prethodnih 11 godina u “Eliksir Prahovo“ uloženo je više od 300 miliona evra, obnovljeno je i izgrađeno sedam novih fabrika, a proizvodi se izvoze u 85 država.  Prostiremo se na 323 hektara i trenutno zapošljavamo više od 850 ljudi samo u “Eliksir Prahovu“, dok je na lokaciji ukupno oko hiljadu zaposlenih“, dodao je Stojčić najavljujući novih 200 radnih mesta.

U Prahovu će u novom investicionom ciklusu biti izgrađena i Energana sa energetskim iskorišćenjem otpada. Kako je rečeno, ona će rešiti problem otpada ne samo u Negotinu, već i u ovom delu Srbije.

„Ja slobodno mogu da kažem da će naša energana imati čak i napredniju tehnologiju nego energana koja je izgrađena u Beču. Naša novija, njihova je starija jer je u međuvremenu napredovala tehnologija. Tu najsavremeniju tehnologiju smo mi ugradili, uključili smo kao konsultante ljude koji rade i koji su projektovali energanu u Beču, takođe i sve naše relevantne institucije su uključene u ovaj projekat. Takođe, želimo da uključimo i lokalnu samoupravu u smislu da kada krene rad energane imaju slobodan pristup, da mogu da kontrolišu, pošto će tu biti ugrađeni kontinualni merači, da i njima imaju pristup, čak je i ideja našeg predsednika „Eliksir Grupe“ da to postavimo gde god to lokalna samouprava bude želela, dal će taj merač biti u selu Prahovu, negde u gradu, da transparentno svi mogu da vide šta ustvari mi emitujemo. Što se toga tiče, mislim da građani Negotina mogu slobodno i mirno da spavaju i mislim da će biti jako zadovoljni, kroz izvesno vreme, godinu, dve – tri, ne bude više ovog otpada, koji dolazeći u naš kompleks, vidite praktično svuda“, rekao je Stojčić.

On je istakao da će energana koristiti komunalni otpad, ali i industrijski poput papira i tekstila, kao i železničke pragove.

„Još jednom ponavljam radićemo transparentno i uključićemo lokalnu samoupravu koja će imati pristup i moći da kontroliše kontinualne sve podatke o kvalitetu vazduha, naša je ideja da imamo i neku vrstu civilne kontrole, ne moraju samo da prate emisiju, nego i da vide šta spaljujemo. Bilo je tu nekih priča da ćemo spaljivati medicinski, radioaktivni otpad, priče su zaista neosnovane. Niti postoji ideja, niti želja, niti smo mi postavili tehnologiju koja bi to radila“, rekao je Stojčić i dodao da se neće spaljivati ni reciklabilni, infektivni, visokozapaljivi niti eksplozivni otpad.

Proizvedena energija će se koristiti u novoj fabrici fosforne kiseline, a sve nove grinfild investicije tehnološki su, rečeno je,  povezane.

„Otpad koristimo za proizvodnju pare koja će ići u proizvodnju fosforne kiseline. U planu je i Fabrika za proizvodnju kristalnog MAP-a kapaciteta 50.000 tona godišnje. Strateški partner u ovoj proizvodnji je nemačka kompanija K+S. U proizvodnji kristalnog MAP-a primenićemo najsavremenije tehnologije kako bismo dobili najkonkurentniji proizvod na tržištu, to su zahtevi našeg partnera i naše strateško opredeljenje. Izgradićemo i Fabriku za proizvodnju tečnih đubriva kapaciteta od 100.000 tona godišnje. Ovaj projekat je značajan za Srbiju, zato što su tečna đubriva mnogo efikasnija od standardnih đubriva u aktivnoj materiji koju apsorbuju biljke. Sa ova dva proizvoda Srbija će dobiti mogućnost da poveća prinose na svojim parcelama. Ovim investicijama biće zatvoren proces proizvodnje u našem kompleksu“, rekao je Stojčić.

Stojčić je pojasnio da će se nusproizvodi koji se pojavljuju u proizvodnji fosforne kiseline koristiti ponovo po principu cirkularne ekonomije.

„Silikofluorovodonična kiselina koja nastaje kao nusproizvod Fabrike za proizvodnju fosforne kiseline direktno se koristi u Fabrici za proizvodnju Aluminijum Fluorida (AIF3). Na taj način se štiti životna sredina, a nusproizvod je pretvoren u tržišni. Takođe, otpadne vode se vraćaju u postrojenje. Cilj nam je proizvodnja fosforne kiseline iz obnovljivih izvora energije. Koristićemo i fosfate nastale pri preradi komunalnih voda. U planu su proizvodnja zelenog amonijaka, kao i upotreba 100 odsto alternativnih i obnovljivih izvora energije, da imamo nula otpada i otpadnih voda i budemo karbon neutralni“, naveo je direktor Društva “Eliksir Prahovo“.

Na proleće, istakla je Maja Radulović, zamenica direktora Društva, trebalo bi da počne izgradnja novog stambeno-poslovnog kompleksa “Eliksir Garden“ u Negotinu. U prvoj fazi biće izgrađena stambena zgrade sa 115 stanova, 855 kvadratnih metara lokala i 128 parking mesta, a paralelno sa tim, vrtić i retail park.

„Stalno imamo otvorene konkurse za sve pozicije, izvršilačke i inženjerske. Znate i sami koliko je teško naći radnike, a kamoli dobre radnike, a u cilju privlačenja nove radne snage, a i zadržavanje postojećih kadrova, „Eliksir Grupa“ je došla na ideju da kupi zemljište, kompleks starog „Krajina vina“, zemljište uredila, stare objekte porušila a prošle nedelje smo dobili obe građevinske dozvole, jednu za izgradnju nove stambene zgrade, sa 115 stanova u prvoj fazi, 850 kvadrata lokala i 128 parking mesta i drugu za izgradnju retail parka jer kao odgovorna firma, koja živi i radi u ovoj sredini, želimo da donesemeno i neke nove sadržaje, druge i nove investitore i firme. U pregovorima smo sa dva eventualna kupca tog jednog kompleksa koji bi doveo u Negotin veći broj firmi“, rekla je Maja Radulović, zamenica direktora Društva.