Naslovna Društvo U poslednjoj ovogodišnjoj akciji prikupljena 71 jedinica krvi

U poslednjoj ovogodišnjoj akciji prikupljena 71 jedinica krvi

317
0

Crveni krst Negotin u saradnji sa Zavodom za transfuziju krvi iz Niša organizovao je još jednu uspešnu akciju dobrovoljnog davanja krvi, poslednju u ovoj godini.

U današnjoj akciji dobrovoljnog davanja krvi u galeriji  Fondacije  “Eliksir”’ u Negotinu prikupljena je 71 jedinica krvi. Dobrovoljni davaoci, ističu u Crvenom krstu Negotin rado se odazivaju apelu ove humanitarne organizacije i daju krv.

 “Zadovoljna sam rezultatima. Godina je bila odlična. Mi smo po našem planu za ovu godinu planirali 1.050 jedinica, a već smo premašili 1.300 jedinica tako da smo za 25 odsto premašili godišnji plan. Neki ideal u davalaštvu krvi kome Srbija teži je da dostigne četiri procenta jedinica u odnosu na broj stanovnika u opštinama, a sa ponosom mogu reći da smo mi u opštini Negotin na 4,5 odsto u odnosu na broj stanovnika. Zadovoljni smo, al uvek težimo boljem i za bolje uvek ima mesta”, kaže Ljuba Marinović iz negotinskog Crvenog krsta.

U današnjoj akciji osmoro naših sugrađana dalo je krv prvi put. Iako su prednjačili muškarci, među davaocima je bilo i 11 dama. Samo u decembru je u opštini Negotin krv, u dve akcije, doniralo 170 humanih Negotinaca.

“Ovo je je jedna uspešna godina što se tiče zaliha krvi i odziva dobrovoljnih davalaca i nadam se da će sledeća biti još bolja. Otprilike za oko 13 odsto je ova godina, u istom vremenskom periodu, bila uspešnija od ove. Pozivam još jednom sve ljude dobre volje da dolaze na akcije, da doniraju krv jer se nikad ne zna u kom će trenutku koja krvna grupa zatrebati“, kaže dr Mirjana Todorović Simović iz Zavoda za transfuziju krvi Niš koji pokriva devet upravnih okruga, među kojima su i Borski i Zaječarski.