Naslovna Hronika U porastu broj požara na građevinskim objektima: U Negotinu dva namerno izazvana

U porastu broj požara na građevinskim objektima: U Negotinu dva namerno izazvana

369
0

U Srbiji je ove godine u porastu broj požara na građevinskim objektima, a njihovi najčešći uzroci su neispravne instalacije i ljudski faktor. Ipak, statistički gledano, požara je manje nego ranije.

Iako se, ocenjuju u Ministarstvu unutrašnjih poslova Srbije, beleži nešto veći broj požara na građevinskim objektima, a takvih je bilo u Negotinu, Zemunu, Sremskoj Mitrovici, Paraćinu, Nišu, u odnosu na ranije godine broj požara je generalno manji.

Najčešći uzroci požara su neispravne instalacije, ali i uređaji lošeg porekla, pa čak i prljavi aspiratori, a dešava se i da je u pitanju ljudski faktor.

Upravo se opravdano sumnja da je ljudski faktor uzrok  poslednja dva požara u Negotinu, kada su u roku od osam dana, goreli krovovi na nekadašnjem “Poljotehninom” mlinu i na zgradi Sušare bivše Ciglocrepane.

Od početka godine, međutim, ni u opštini Negotin nije zabeležen porast broja požara. Vatrogasci su u nekoliko slučajeva intervenisali, a uzrok požara je uglavnom bio zbog neispravnih dimnjaka. Događalo se i da je požar izazvan paljenjem roštilja, kojim se nije stručno rukovalo, pa je vatra uglavnom zahvatila deo trema.

Kišni periodi koji su se smenjivali ovog leta, odložili su na kratko vatre na otvorenom, sa kojima se svake godine u ovom periodu suočavaju vatrogasci zbog toga što poljoprivrednici i pored dugogodišnjih apela da to ne čine – uporno pale strnjišta.

U strukturi svih požara tokom godine na kojima negotinski vatrogasci dejstvuju, požara na otvorenom je najviše i čine preko 60 odsto svih intervencija.