Naslovna Društvo U ponedeljak počinju radovi na zameni stolarije na upravnoj zgradi negotinskog vrtića

U ponedeljak počinju radovi na zameni stolarije na upravnoj zgradi negotinskog vrtića

401
0

U ponedeljak, 5. oktobra počinju radovi na zameni stolarije po projektu koje sufinansira Kabinet ministarke bez portfelja, Slavice Đukić Dejanović, zadužene za demografiju i populacionu politiku.

Zbog radova na zameni stolarije upravne, odnosno stare zgrade vrtića, sedam grupa dece starijeg i pripremnog uzrasta, njih oko 200, neće koristiti usluge Predškolske ustanove „Pčelica“ u Negotinu naredne dve nedelje.

Iako je ova odluka doneta iz bezbednosnih razloga, grupa roditelja, koja se javila našoj redakciji, njome nije zadovoljna, jer kažu da nemaju načina da zbrinu svoju decu dok su na poslu.

„Mi smo generacija koju već treću godinu u određenom periodu, koji naravno nije letnji, mole da alternativno zbrinemo decu negde drugde, što zbog radova na kupatilima, pa zbog zamene stolarije u novoj zgradici, pa požara na krovu i sada zbog zamene na stolariji stare zgrade. Zašto ti radovi nisu izvedeni do početka nove školske godine kada je broj dece i onako bio smanjen? Zaista je lepo i pohvalno što se radi na boljitku i kvalitetu te ustanove, ali zašto je svake godine ista priča, a roditelji stavljeni pred svršen čin? Smatram da je trebalo da se iznađe rešenje za decu koja zaista nemaju gde ili da nam se blagovremeno reklo da ne koristimo odmore. Šta sad da radimo? Da odemo na lažna bolovanja“, kaže jedna od majki petogodišnjaka i navodi da su o svemu obavestili i lokalnu samoupravu, ali da im problem nije rešen.

U Predškolskoj ustanovi „Pčelica“ kažu da su svesni da tokom ovako obimnih radova ne mogu da organizuju rad i boravak dece u toj zgradi i pritom im garantuju bezbednost, te da su o tome vaspitači u prethodnom periodu obavestili roditelje o svemu.

Sve vaspitno-obrazovne aktivnosti sa decom ovih sedam grupa predškolskog aktiva tokom te dve nedelje biće organizovane u skladu sa planom i programom, ali kroz onlajn aktivnosti i u svakodnevnoj komunikaciji i saradnji sa vaspitačicama.

„Da nema pandemije virusa korone i da nije smanjen broj dece problema ne bi bilo, ali u ovako specifičnoj situaciji mi radimo uz sve naložene preventivne mere i ne možemo da grupe punimo preko proja. Pogotovu ne smemo da rizikujemo u trenutku kada cela ova zgrada postaje gradilište“, kaže Radmila Madžarević, direktor Predškolske ustanove „Pčelica“ u Negotinu.

Ona dodaje da je ustanova od osnivača, opštine Negotin, tražila i dobila saglasnost da se cena usluga vrtića umanji dok traju radovi, te da se nada da će izvođač radova, firma iz Valjeva koja je prošla na tenderu i pre dve nedelje uvedena u posao, moći da u najskorije vreme osposobi za rad makar gornji sprat zgrade.

Kabinet ministarke bez portfelja zadužene za demografiju i populacionu politiku u 2020. inače sa 7.044.645 dinara finansira projekat programa podrške sprovođenja mera populacione politike opštine Negotin. Projekat podrazumeva zamenu stolarije na prvoj zgradi Predškolske ustanove “Pčelica”, edukaciju iz oblasti populacione politike, kao i usklađivanje rada i roditeljstva, a učešće lokalne samouprave iznosi 1.243.172 dinara.

Iz fonda 2018. i 2019. godine završeni su radovi na zameni dela krova i oluka na drugoj zgradi vrtića u kojoj se, između ostalih, nalaze jaslice, kao i stolarija na istoj zgradi, koja nije menjana od izgradnje ove ustanove, skoro četiri decenije.