Naslovna Kultura U Parohijskom domu kladovske crkve promovisane „Srpske staze u Skandinaviji“

U Parohijskom domu kladovske crkve promovisane „Srpske staze u Skandinaviji“

452
0

U Parohijskom domu Crkve Sveti Đorđe u Kladovu sinoć je promovisana knjiga „Srpske staze u Skandinaviji“ autora Tihomira Barbulovića.

Knjiga „Srpske staze u Skandinaviji“ Tihomira Barbulovića, novinara dnevnog lista u dijaspori „Vesti“ i beogradske TV Hram nastavila je svoj put po dijaspori i matici, ovoga puta promocijama u Zaječaru i sinoć u Kladovu.

U Parohijskom domu Crkve Svetog Đorđa o ovom delu govorio je mr Radovan Kalabić, književnik i istoriograf, vlasnik beogradske „Domentijane“, koja je i izdavač ovog dela.

„Barbulović ima novinarsko i reportersko iskustvo i na tim se poljima već iskazao, ali je ovo prvi put da se iskazuje i u ovoj oblasti. Knjiga je dokaz da je Tihomir savladao sa najboljim uspehom put od novinarsko reporterskog do književno istorijskog iskusta. On je ovom knjigom podigao jedan spomenik našem narodu u Skandinaviji, a i sebi, slobodno mogu da kažem. Temu nije zaokružio, jer povratka odatle nema“, rekao je, između ostalog, Kalabić.

Sam autor je govorio o svojim nastojanjima da prenese složenu i široku temu istorijskih veza i odnosa unutar srpske zajednice u skandinavskim zemljama, kao i njihove aktivnosti na očuvanju kulturnog identiteta, ali i uspomenu na ljude koji su svojim aktivnostima u mnogome zadužili zajednicu.

„Prvenstveno je to pokušaj da se otmemo zaboravu, da ukažemo da tamo negde na severu postoje Srbi koji maštaju i čeznu za ovom Srbijom“, istakao je, između ostalog, Tihomir Barbulović na promociji u Kladovu, koju je vodila Žaklina Nikolić, direktorka Biblioteke „Centar za kulturu“.