Naslovna Društvo COVID-19 U opštini Negotin OBAVEZNO nošenje maske u zatvorenom prostoru

U opštini Negotin OBAVEZNO nošenje maske u zatvorenom prostoru

3064
0

Štab za vanredne situacije za teritoriju opštine Negotin doneo je danas nove odluke za sprovođenje preventivnih mera na sprečavanju širenja virusa korona.

U ugostiteljskim objektima, prodavnicama i zanatskim radnjama, frizerskim i salonima lepote, ali i u teretanama i fitnes klubovima, kladionicama, bankama, pošti, državnim i kulturno-sportskim institucijama, kao i u objektima benzinskih pumpi i slično obavezno je nošenje zaštitne maske u zatvorenom prostoru.

Ova obaveza stupa na snagu ODMAH i odnosi se i na radnike i na kupce i ostale korisnike usluga.

Vlasnici ovih objekata dužni su da postave dezobarijere na ulasku u objekat i da postave dezinfekciona sredstava-sprejeve (alkohola ili asepsola) u svojim objektima. Zaključak se odnosi i na  poštovanje socijalno-fizičke distance od dva metra.

„Insistiramo na poštovanju preventivnih mera i apelujemo na svest građana jer ovo što se dešava u drugim delovima naše zemlje može lako da se desi i nama, ako ne budemo odgovorni i svesni da moramo da zaštitimo sebe i druge“, rekao je medijima Vladimir Veličković, predsednik opštine Negotin komandant Štaba za vanredne situacije.

Nošenje zaštitne maske obavezno je i u javnom i taksi prevozu, kao i u svim zatvorenim prostorijama autobuskih stanica, a obavezna je socijalno-fizička distanca i svakodnevna dezinfekcija objekata i sredstava za prevoz putnika (autobusa, automobila, minibuseva, kombija…).

„Još od proglašenja pandemije mi u “Eliksiru” svakodnevno merimo temperaturu radnicima, redovno se sve radne prostorije dezinfikuju, a dezinfikuju se i automobili i kamioni“, rekao je na sednici Štaba Branko Marković, zamenik direktora “Eliksir” Prahovo.

Članovi Štaba naložili su Javnom komunalnom preduzeću “Badnjevo” da petkom dezinfikuje javne površine oko objekta za smeštaj starih osoba u domovima i gerontološkim centrima na teritoriji opštine Negotin.

Naloženo im je i da dva puta nedeljno vrše dezinfekciju javnih površina u gradu, parkova, sportskih i dečjih igrališta, pešačkih zona, pijace, saobraćajnica, kao i prostor ispred  državnih i kulturnih institucija, banaka i pošte.

„Žao mi je ali zbog zdravlja građana,  a na osnovu preporuka Zavoda za javno zdravlje „Timok“, bazen je zatvoren i neće biti Petrovdandskog vašara. Uvešćemo pojačane mere dezinfekcije koje će sprovesti JКP „Badnjevo“ a prigradski linijski saobraćaj će biti pojačan s obzirom da zbog poštovanja mera manji broj putnika se prevozi i postoji potreba za povećanjem linija sa sadašnje dve nedeljno na još dve“, rekao je Veličković i dodao da će biti pojačan i inspekcijski nadzor sprovođenja mera i preporuka.