Naslovna Hronika U opštini Negotin i na teritoriji Borskog okruga povećan broj požara na...

U opštini Negotin i na teritoriji Borskog okruga povećan broj požara na otvorenom

374
0

Od početka marta pripadnici Vatrogasno spasilačke jedinice Negotin, ali i Dobrovoljnog vatrogasnog društva Jabukovac imali su skoro stotinu intervencija, od kojih najviše požara na otvorenom.

Foto: DVD Jabukovac

Od početka godine do danas vatrogasci su u Borskom okrugu imali oko 300 intervencija, od kojih 250 požara.

Od ukupnog broja intevencija čak trećina se odnosi na opštinu Negotin, u kojoj su sa prvim lepim danima poljoprivredni proizvođači nastavili sa starom “praksom” spaljivanja biljnih ostataka.

Početkom marta požar je u Negotinu odneo svoju prvu žrtvu, A.J. (87) iz Negotina koji je nastradao u požaru koga je sam izazvao.

Gotovo svakodnevno gorele su velike površine pod travom i makijom, kako u Negotinu, Bukovu i Badnjevu, tako i u Rajcu, Slatini, Veljkovu, Kobišnici, Jabukovcu, Malajnici, Mokranju, ali i u drugim selima, a zbog vetra se vatrena stihija u više slučajeva proširila i na okolne šume.

Zbog povećanog broja požara Odeljenje za vanredne situacije u Boru apelovalo je na građane da ne spaljuju nisko rastinje, jer time izlažu opasnosti i sebe i svoje komšije, ali i materijalna dobra.

“Podsećamo građane da Zakon o zaštiti od požara zabranjuje spaljivanje ostataka strnih useva, biljnih ostataka i smeća na otvorenom prostoru,kao i loženje otvorene vatre u šumi i na udaljenosti od 200 metara od ruba šume, izuzev na određenim, vidno obeleženim mestima. Nepoštovanje zakonskih mera zaštite od požara povlači prekršajnu odgovornost za koju su propisane novčane kazne, za fizičko lice 10.000 dinara, a za pravno lice od 300.000 do 1.000.000 dinara”, kažu u Odeljenju za vanredne situacije u Boru.

Da su vatrogasci imali pune ruke posla potvrđuje i podatak da su pripadnici Vatrogasno-spasilačke jedinice Negotin u martu dejstvovali u  više od 50 intervencija, uglavnom na otvorenom, ali i u požarima na objektima i vozilima, a vatrogasci Dobrovoljnog vatrogasnog društva (DVD) u Jabukovcu za samo deset dana u čak 30 požara.

“U okolini Jabukovca izgorelo je oko 80 hektara šuma i rastinja, a bili smo i na gašenju požara u okolini Slatine i Mokranja”, kažu nam u DVD Jabukovac.

Pripadnici Odeljenja za vanredne situacije u Boru pojačaće nadzor nad sprovođenjem mera zaštite od požara na otvorenom prostoru, a protiv osoba koje ne budu poštovale zabranu spaljivanja, podneće zahtev za pokretanje prekršajnog postupka.