Naslovna Društvo U okviru Majskih svečanosti oduševili dečji horovi iz Negotina i Zaječara

U okviru Majskih svečanosti oduševili dečji horovi iz Negotina i Zaječara

479
0

Umetnička škola “Stevan Mokranjac” priredila je u okviru Majskih svečanosti koncert dečjih horova iz Negotina i Zaječara, od kojih je jedan crkveni, a drugi školski.

Negotinski i zaječarski hor izveli su kompoziciju „Samo ljubav“ Jovana Adamova, foto: Zdenka Tomić

Publici u sali Umetničke škole “Stevan Mokranjac“ u Negotinu, sudeći po reakcijama, dopao se spoj duhovnog i svetovnog, kakav su im ponudili Dečji hor sabornog hrama Rođenja Presvete Bogorodice u Zaječaru, pod upravom Nataše Jovanović i Hor Osnovne muzičke škole „Stevan Mokranjac“ u Negotinu, pod upravom Aleksandre Đukić.

Dečji hor Sabornog hrama „Rođenja Presvete Bogorodice“ iz Zaječara, foto: Zdenka Tomić

Gosti iz Zaječara, uz klavirsku saradnju Stanoja Jovanovića i Nikole Mitovića na violini, publici su predstavili programom duhovne muzike sastavljenim od kompozicija koje deca i inače pevaju u crkvi.

Svoje predstavljanje u Negotinu započeli su Mokranjčevim Tebe pojem i Svjati Bože. Publici su izveli i kompozicije Aleksandra Saračevića, Žane Bičevske na tekst vladike Nikolaja Velimirovića, monahinje Julijanije Denisove…

„Mi pevamo samo crkvenu duhovnu muziku. Tek godinu dana postojimo i pevamo još uvek jednoglasno, ponegde uspemo da napravimo neki dvoglas, nadam se da negotinska publika neće na tome da zameri, ali trudimo se. Deca su divna, uzrasta su od četiri do 16 godina, tako da sve te boje treba uklopiti. Nadam se da su Negotinci uživali. Meni je bilo divno. Ja uvek kad dođem u Negotin, ja sam presrećna, a ovaj ceo ambijent i koncert, ovo je moja škola, a naročito posle našeg nastupa, kojim sam zadovoljna“, prve su impresije dirigenta ovog hora Nataše Jovanović.

Hor Osnovne muzičke škole „Stevan Mokranjac“ pod upravom Aleksandre Đukić, foto: Zdenka Tomić

Hor Osnovne muzičke škole, uz klavirsku saradnju Kristine Đukić, izveo je dela Mokranjca, Konstantina Babića, Papoulisa, Điardinija, Kabilja, ali i tradicionalnu srpsku pesmu Zasp’o Janko.

„Mi smo se više opredelili za svetovne kompozicije, međutim, desilo se to na koncertu da smo pevali istu pesmu, Stevana Stojanovića Mokranjca „Svjati Bože“, ali u različitom izvođenju. Crkveni hor je pevao jednoglasno u malo drugačijoj varijanti, a mi smo izveli prerađenu verziju za dvoglasni dečji hor, tako da je publika, opet, imala prilike da čuje dva različita hora u dva različita izvođenja Svjati Bože“, kaže Aleksandra Đukić, dirigent Hora negotinske Osnovne muzičke škole.

Oba hora izvela su na kraju kompoziciju Samo ljubav Jovana Adamova, za koju je tekst napisala Zorica Bajin Đukanović, zaokruživši i na taj način svoju zajedničku ljubav prema muzici.