Naslovna Društvo U obrazovnim ustanovama u Srbiji počinje merenje prirodnog gasa radona

U obrazovnim ustanovama u Srbiji počinje merenje prirodnog gasa radona

315
0

U 1.300 škola i vrtića  u Srbiji postavljeno je 5000 detektora koji će naredna tri meseca meriti koncentraciju radona.

Kako NG portal saznaje detektori za merenje koncentracije radona biće postavljeni i u pojedinim školama u opštini Negotin. U negotinskom vrtiću „Pčelica“, saznajemo od Radmile Madžarević, direktora ove predškolske ustanove, detektori za sada neće biti postavljeni.

Merenje koncentracije prirodnog gasa, radona, počinje 1. marta a projekat, koji će trajati naredna tri meseca, pomaže  Međunarodna agencija za atomsku energiju.

Radon je prirodni gas bez boje i mirisa i deo je životne sredine. Njegova koncentracija u zatvorenom prostoru lako se meri, a prisutnost zavisi od različitih faktora.

Koncentracija ovog gasa je merena pre dve godine u kućama i stanovima u okolini Niša, gde je primećena povećena količina radona, pa se otpočelo sa sanacijom objekata kako bi se koncentracija smanjila.

Postavljanjeni detektori ne emituju nikakvo zračenje i oni će nakon tri meseca biti očitani u švedskoj specijalizovanoj laboratoriji, a rezultati se očekuju 1. septembra.

Ako se u nekoj od škola bude detektovala povećana koncentracija radona, Ministarstvo prosvete i škola će biti upoznati sa tom informacijom, a nakon toga će biti preduzete mere za sanaciju.